Türkiye, Avrupa'da Temiz Enerjide En Fazla Yabancı Yatırım Çeken 7. Ülke

Türkiye, temiz enerji alanında 19 direkt yabancı yatırım projesiyle "Yenilenebilir Enerjide En Çok Yabancı Yatırım Çeken Ülkeler" listesinde Avrupa'da 7. sırada yer aldı.

13.05.2020-16:04 - (Son Güncelleme: 13.05.2020-15:40) Türkiye, Avrupa'da Temiz Enerjide En Fazla Yabancı Yatırım Çeken 7. Ülke

Türkiye, temiz enerji alanında 19 direkt yabancı yatırım projesiyle "Yenilenebilir Enerjide En Çok Yabancı Yatırım Çeken Ülkeler" listesinde Avrupa'da 7. sırada yer aldı.

Financial Times'ın yayımladığı ve küresel ölçekte yabancı yatırımları izleyerek yatırımcılara güncel bilgiler temin eden fDi Magazine, "2020 Yılı Avrupa'da Yenilenebilir Enerji Yatırım Bölgeleri" araştırmasının neticelerini paylaştı.

Bu verilere göre, temiz enerji alanındaki lider ülkeler, yabancı yatırım projelerinin sayısı ile nüfusa oranla temiz enerji yatırımları olarak 2 kategoriye ayrıldı.

Avrupa'da, 2016-2019 senelerinde yenilenebilir enerji sektöründeki doğrudan yabancı yatırım bilgilerini üzerine araştırmada, bu dönemde minimum 5 yabancı yatırım projesi almış ülkeler değerlendirmeye dahil edildi.

Türkiye, yenilenebilir enerji alanında 19 direkt yabancı yatırım projesiyle, 20 ülkenin olduğu "Yenilenebilir Enerjide En Çok Yabancı Yatırım Çeken Ülkeler" listesinde 7. sırada yer aldı.

AVRUPA'DA LİDER ÜLKE İNGİLTERE

Avrupa, geçen temiz enerjide direkt yabancı yatırımlarda küresel ölçekte önder konumunda yer aldı. Bu dönemde, bilhassa yenilenebilir enerji üreticilerine yönelik devlet teşvikleriyle son 8 senenin en yüksek yabancı yatırım tutarları öğrenildi.

İngiltere de temiz enerjide yabancı yatırımda Avrupa’nın ilk sıradaki ülkesi olarak kaydedildi. Ülkede, enerji üretimiyle alakalı operasyonlara yönelik direkt yabancı yatırımlar, öncelikli olarak rüzgar ve biyokütle enerjisine yöneldi. Bu gelişmede, İngiltere’nin 2030 senesine kadar 30 gigavat büyüklüğünde deniz üstü rüzgar enerjisi kurulumunu amaçlayan stratejisinin oldukça etkisi olduğun altı çizildi.

İngiltere’yi, güneş enerjisindeki yatırımlarla öne çıkan İspanya izledi. Araştırmada, coğrafyasının sunduğu avantajları aktif yabancı yatırımlara çevirmeyi başaran İspanya'nın, bu sene tamamlanan Nunez de Balboa Projesi'nin kendi grubunda Avrupa'nın en büyük fotovoltaik projesi olduğunun altı çizildi.

Üçüncü sırada olan Fransa'nın, iklim değişikliği stratejisi doğrultusunda yabancı yatırımlarla ilgili hazırladığı destekler sonucunda rüzgar enerjisinde oldukça büyük yatırımları misafir ettiğine dikkat çekildi.

Nüfusa oranla yatırımların araştırıldığı araştırmaya bakıldığında da, Bosna Hersek, Finlandiya ve Sırbistan ilk sıraya geçti. Bahsedilen değerlendirmede, Türkiye 0,23 orantıyla 18. ülke oldu.

İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, açıklamasında, "Türkiye, yenilenebilir enerji sektörünün yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik son dönemde önemli adımlar attı. Ülkemizin yenilenebilir enerji sektöründeki mevcut konumunu daha da güçlendirmek için sektörde özellikle ekipman üretimi yatırımlarının artması önem taşıyor." diye konuştu.

Yavuz, bilhassa yabancı yatırımlarla ilgili teşviklerin düzenlenmesinin ve sektörle ilgili yerli ekipman üretiminin desteklenmesi için geliştirilen ihale mekanizmalarının enerji ve ekipman üretimini pozitif etkilediğini belirtti.

İzmir Kalkınma Ajansının da temiz enerji sektörünün ülkede katma değerin artırılması, istihdama ve etrafa pozitif etkilerinin kuvvetlendirilmesi için çalışmalar yaptığına işaret eden Yavuz, "İzmir'de, enerji ve ekipman üretimi açısından rüzgar enerjisi öne çıkıyor. Lojistik avantajları, limanları, kalifiye insan gücü ve gelişmiş yan sanayisi bu alanda faaliyet gösteren yatırımcılar için İzmir'i bir cazibe merkezi haline getirirken, ekipman üreticilerinin bölgeyi bir üretim üssü olarak görmesini sağladı." açıklamasını yaptı.

Yavuz, İzmir'in kuvvetli tedarik zincirinin Türkiye'nin bu alandaki başarısına ciddi fayda sağladığının altını çizerek, şu açıklamalarda bulundu:

"Büyük rüzgar enerjisi üreticilerinin yanında, ekipman ve teknoloji üretiminde de Siemens Gamesa, Enercon, General Electric (LM Wind Power), TPI Composites, CS Wind gibi dünya çapında faaliyet gösteren firmalara ek olarak bölgede Ateş Çelik, Dirinler Döküm, Norm Cıvata, GİMAS ve Tibet Makina gibi çok sayıda yerel firmadan oluşan güçlü bir tedarik zinciri oluşmuştur. Ülkemizin yenilenebilir enerji sektöründeki mevcut konumunu daha da güçlendirmek için, sektörde özellikle ekipman üretimi yatırımlarının artması önem arz ediyor. Yabancı yatırımcılara yönelik yatırım destek faaliyetlerimiz, yerel firmaların sorunlarının merkezi kuruluşlarca çözülmesine yönelik çalışmalarımız var. Sektörün ihtiyacı olan insan kaynağı ve alt yapının sağlanması için projeler üretiyoruz. İzmir'in, deniz üstü yatırımlarda Türkiye'nin öncü bölgesi olmasını istiyoruz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal