Türkiye altında büyük potansiyele sahip: 285 milyar dolarlık rezerv yer altında bekliyor

Madencilik sektöründe altın üretiminin artırılması için harekete geçildiğini belirten ürkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, Türkiye'nin yer altında 285 dolar milyar dolar değerinde 4 bin 500 ton potansiyel altın rezervi bulunduğunu vurguladı.

07.11.2023-10:28 - (Son Güncelleme: 07.11.2023-17:32)

Türkiye’nin cari açığının azaltılması için yerli kaynaklara olan yönelim arttı. Özellikle madencilik sektöründe arama, üretim ve Ar-Ge faaliyetleri artarken Altın konusunda büyük bir potansiyelin bulunduğu ifade edildi.

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, Türkiye'nin yer altında 285 milyar dolar değerinde 4 bin 500 ton potansiyel altın rezervi bulunduğunu söyledi.

285 milyar dolarlık rezerv yer altında bekliyor

Sabah'ın haberine göre, Emiroğlu bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'de şu anda tespit edilmiş, üretilebilir bin 500 ton altın rezervimiz var. Bunun dışında 4 bin 500 ton da yeraltında keşfedilmeyi bekleyen potansiyel altın rezervine sahibiz. 4 bin 500 ton altının bugünkü piyasa değeri, yaklaşık 285 milyar dolar. Bu değeri üretime dönüştürebilmemiz için önce arayıp bulmamız gerek. Bu arama faaliyetleri içinse yaklaşık 13-18 milyar dolarlık bir risk sermayesine ihtiyaç var" dedi.

Altın Rezerv

Türkiye'nin bir fay coğrafyasında olduğuna dikkat çeken Emiroğlu, "İsviçre'den Hindistan'a uzanan ve özellikle altın, gümüş, bakır, çinko, kobalt, nikel bakımından zengin olan Tetis Metalojonik Kuşağı'nın tam ortasında bulunuyoruz. İşte bundan dolayı Türkiye coğrafyasının birçok bölgesinde altın var. Doğanın ülkemize bahşettiği bu zenginliği mutlaka değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

Cari açık madencilikle kapanır

Türkiye'nin enerji ve madenlerden kaynaklanan dış ticaret açığının 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Emiroğlu, "Türkiye'nin toplam yeraltı kaynaklarının bugünkü piyasa değerinin 3.5 trilyon doların üzerinde. Dolayısıyla bu cari açığı kapatabilecek yegâne sektör madenciliktir" açıklamasını yaptı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal