Türk Ocakları nedir, kimin? Türk Ocakları İstanbul şubesi başkanı kimdir, Cezmi Bayram nereli?

Dün gerçekleştirilen Türk Ocakları sempozyumunda konuşmacı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sempozyumun ardından İstanbul şube başkanın görevden alınmasına tepki gösterdi. Peş peşe gelen açıklamalardan sonra Türk Ocakları’nın ne olduğu, Türk Ocakları İstanbul şube başkanın kim olduğu soruları merak edilmeye başlandı. İşte konu hakkında tüm merak edilenler…

29.06.2022-01:50 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-01:50) Türk Ocakları nedir, kimin? Türk Ocakları İstanbul şubesi başkanı kimdir, Cezmi Bayram nereli?

Türk Ocaklarının 110. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıya davet edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sempozyumda bir konuşma gerçekleştirdi. Bu olayın ardından tepki gösteren Türk Ocakları İstanbul Şubesi başkanını görevden aldı. Kılıçdaroğlu, yaşanan bu olaya tepki gösterdi. Vatandaşlar Türk Ocakları hakkında araştırma yaparken tarihi hakkında da bilgi almak istemektedir. İşte konu hakkında tüm merak edilenler…

Türk Ocakları nedir?

1912 yılında kurulan ve 1931 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası’na devredilen bir cemiyet olan Türk Ocakları İstanbul merkezlidir. Türkçülük düşüncesi etrafında toplanan cemiyet, II Meşrutiyet döneminde ortaya çıkan kimlik problemi karşısında Osmanlıcılık karşıtı bir grup olarak ortaya çıktı. Bu dönemde Türk Derneği ve Türk yurdu Cemiyeti olarak örgütlenen bu toplum daha sonra Türk Ocakları olarak devam etti.

Cemiyet siyasi bir alana yönelmek istemese de daha sonra Türkçülük düşüncesinin siyasal alana girmesiyle birlikte ilk önce İttihat ve Terakki daha sonra ise Cumhuriyet ideolojisi ile bir program ve amaç belirledi.

Türk Ocakları Nedir

Türk Ocakları devlet ve devletçilik adına izledikleri politika doğrultusunda önemli bir yol katetti. 1925 yılında ise Cumhuriyet devrimlerinin bir savunucusu olarak karşımıza çıkan Türk Ocakları çağdaşlaşma düşüncesi ve Türkleşme politikasının bir parçası olarak görev aldı.

1927 yılına geldiğimizde ilse gücünün zirvesine yaşayan Türk Ocakları, beraberinde kapatılma sürecine girdi. Bu tarihte CHF siyasetinin resmî olarak bir parçası olan Türk Ocakları partinin de denetimine girdi. 1930 yılında ise Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın ortaya çıkması ile birlikte Türk Ocakları kapatılma sürecine girdi. O zamanlarda 264 şubesi 30 binden fazla üyesi bulunan Türk Ocakları oldukça büyük ve önemli bir sivil toplum kuruluşu olarak yer almaktaydı. Tek partili dönemin devreye girmesi ile birlikte Türk Ocakları sivil ve toplumsal yaşama müdahalesi nedeniyle kapatıldı. Ocak'ın tüm mal varlığı ise üyeleri ile partiye devredildi.

Kapatılma süreci yaşayan Türk Ocakları çok partili dönemin başlaması ile birlikte"Ocakların başbuğu" olarak bilinen Hamdullah Suphi Tanrıöver’le birlikte 949 yılında İstanbul merkezli olarak tekrardan açıldı. Hamdullah Suphi Tanrıöver 1912 ve 1931 yılları arasında genel başkan olarak görev aldı. Merkezin tekrar açılması ile birlikte faaliyete başlayan Türk Ocakları devlet ile olan bağını da devam ettirdi. Türk siyasetindeki muhtelif darbeler ise ocağın eski gücüne kazanmasına engel oldu. Ancak Türk Ocakları yaşanan tüm bu sıkıntılara rağmen günümüze kadar ulaşmaktadır.

Cezmi Bayram Kimdir

Cezmi Bayram kimdir?

1946 yılında Ordu'da dünyaya gelen Cezmi Bayram, Perşembe ilçesinin Yumrutaş köyünde doğmuştur. 1968 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'ndan mezun olan Cezmi Bayram, 1977-1978 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alan Stanford Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev aldı.

Hayatımdan üniversiteden ayrılan Bayram, 1987 yılında Özel Tercüman Okullarının kurucu temsilciliği ve genel müdürlük görevinde yer aldı. Cezmi Bayram öğrencilik yıllarında ise Sabah gazetesinde Polis-Adliye, Başbakanlık ve Meclis muhabirliğinde görev aldı. Bununla birlikte Ocak dergisini de çıkardı. Bir süre Haftalık olarak yayınlanan devlet gazetesini de yönetti. Hergün gazetesinde de başyazar olarak yer alan Cezmi Bayram 1986 yılından bu yana İstanbul Türk Ocağı Şube Başkanlığında yer almaktadır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal