Türk firmasından dünyaya öncü olacak proje: Uzay Çöpleri Geri Dönüşüm Merkezi!

Geri dönüşüm projelerinde farklı bir adıma geçiliyor. Türk firması tarafından hazırlanan projeyle, uzay boşluğunda biriken çöplerin geri dönüşüme kazandırılmak hedefleniyor.

27.01.2024-13:23 - (Son Güncelleme: 27.01.2024-17:28)

21. yüzyılın en önemli araştırmaların başında uzay yolculuğu geliyor. Dünya yörüngesinde uydular ve uzay araçları için çarpışma riski oluşturan, kullanılmayan uydu ve fırlatılan roketlerden arta kalan parçaların temizlenmesi için harekete geçen uzay araştırmaları şirketi, proje geliştirme kararı aldı.

BM’nin nezdinde en önemli sorun: Çöpler!

Türk şirketin adını koydukları, Uzay Çöpleri Geri Dönüşüm Merkezi projesiyle, uzay boşluğundaki çöplerin elektromanyetik ağlarla toplatılarak uzay istasyonuna getirilmesi, imha edilmesi ya da yenilenmesi hedefleniyor. Firmanın üst yöneticisi olan Gurur Gaye Günal, uzay çöplerinin Birleşmiş Milletler nezdinde en önemli sorunlar arasında yer aldığını belirtti.

Robotik sistemlerle işletilecek!

Bu özel ve yeni proje için şirket olarak daha önce ilk dijital uzay para tasarımında yer alarak öncülük ettiklerini aktaran Günal, "Bu sefer de uzay çöplerinin ve aktif olmayan uyduların temizlenmesi için proje hazırladık. Uzayda alçak yörüngede kurulacak, tamamen robotik sistemlerle işletilecek 'Uzay Çöpleri Geri Dönüşüm Merkezi'ni tasarladık’’ dedi.

Uzay'da çöp geri dönüşüm merkezi projesi

Projemizi tüm dünyaya duyuracağız!

Yapılan araştırmalar sonucu uzayda yaklaşık 17 bin parça çöp olduğunun tahmin edildiğini ve bu projenin, uzay alanında önemli bir çalışma olduğunu söyleyen Günal, şöyle devam etti: "Uzay alanında dünyada bir ilke imza attık. Uzay çöplerinin temizlenmesiyle ilgili Birleşmiş Milletler'in getirmiş olduğu zorunluluk çerçevesinde bütün dünya bu çöpleri temizlemek için farklı bilimsel çözüm yolları ararken biz Türkiye'den bu alanda inovatif, yenilikçi ve başı çeken bir projeye imzamızı attık: Uzay Çöpleri Geri Dönüşüm Merkezi'nin uzayda gerçekleştirilmesi projesi. Bu projemizi yerli ve yabancı iş birliktelikleriyle yürütmek için gerekli adımları atarak iş birlikteliklerimizi tesis ettik. Mart ayında Türkiye'den çıkaracağımız bu projemizi bütün dünyaya duyurmak üzere uluslararası bir uzay kongresinde tüm dünyaya ve yatırımcılara açacağız."

Uzaydaki çöpler tehlike oluşturuyor!

Uzaydaki çöplerin önemli tehlikeler barındırdığını ve uzaydaki çöplerin aktif uydulara çarpma ya da yere düşme riskinin bulunduğuna dikkat çeken Günal, çalışmanın, uzaydaki çöplerin elektromanyetik ağlarla toplanıp uzay istasyonuna çekilmesini kapsadığı bilgisini vererek sözlerini şu şekilde tamamladı: "Burada uzay çöpleri uzayda geri dönüşüme tabi tutulabilecek ve hatta yenilenerek yeniden uzaydan yörüngeye fırlatılabilecek." 

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal