Alper Gezeravcı Türkiye için deneyler yapıyor: Uzay Ajansı Deney Sözlüğü’nü paylaştı!

Tüm Türkiye’yi yaptığı uzay yolculuğuyla heyecanlandıran ilk astronot Alper Gezeravcı, canlı bağlantıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’la iletişim kurmuştu. Bu bağlantıda çeşitli deneyler yapacağından bahsetmişti. Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sürdürdüğü 13 deneye ilişkin "Deney Sözlüğü"nü paylaştı.

26.01.2024-12:20 - (Son Güncelleme: 26.01.2024-18:04)

Gezeravcı, Türk Bilim insanlarına sunmak için Uzay İstasyonu’nda bazı deneyleri gerçekleştirmektedir. Söz konusu deneyler arasında yer alan "VOKALKORD" ile "OKSİJEN SATÜRASYONU" deneyleri hakkında TUA, terimlerin açıklamalarını sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla duyurdu.

Alperen Gezeravcı Uzayda deney

TUA’dan yapılan paylaşımlar şu şekilde:

Vokal Kord: Vokal kordlar (ses teli) sağ ve sol olmak üzere 2 adettir ve larinkste (gırtlak) yerleşirler. Üst (süperior) ve alt (inferior) laringeal sinirlerin komplike fonksiyonları sonucunda hareket edip açılır ve kapanırlar.

Oksijen Satürasyonu: Oksijen satürasyonu, kandaki oksijen doygunluğunu ifade eder. Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri yüzde 95-100 arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.

Teletıp: Teletıp, hasta ile doktorun uzak mesafeye rağmen elektronik bilgi ve telekomünikasyon teknoloji aracılığıyla iletişime geçmesi ve böylelikle teşhis, tedavi, izlem, müdahale, bakım, tavsiye ve hatırlatmalar ile birey ve toplum sağlığına katkı sağlamasıdır.

Alperen Gezeravcı Uzayda deney

Kardiyovasküler: Kardiyovasküler hastalık dolaşım sistemini etkileyen herhangi bir hastalığı tanımlar. Özellikle kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarını etkileyen hastalıklar ve periferik damar hastalıkları bu gruba girer.

Yapay Zeka: Yapay nöronların birleşimiyle kurulan yapay ağ ile insan beyninin çalışma biçiminden esinlenen bilgi işlem sistemleridir.

Spirometri: Solunum fonksiyon testi temel anlamda akciğerlerinizin performansını ölçmek için yapılan bir testtir. Soluk alıp verme sırasında oluşan akım ya da volüm değişikliklerini zamanın türevi olarak ölçülmesi esasına dayanan fizyolojik bir testtir.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal