07.01.2021-16:46 (Son Güncelleme:29.03.2024-18:15)


1

Chaple Sendromu olarak adlandırılan ölümcül çocuk hastalığının 2017 yılında kesin tedavisini bularak tarihe geçen Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen’in bu başarısı, tıp dünyasının en saygın dergilerinden biri olan ‘Nature Immunology’de Ocak 2021 sayısında paylaşıldı.



2

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen ve ekibi, dünyada ilk kez tanısını 2017 yılında koyduğu ölümcül çocuk hastalığına kesin tedavi yöntemini bularak tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Türk doktorun bu başarısı tıp dünyasının en ileri gelen dergilerinden biri olan ‘Nature Immunology’ Ocak 2021 sayısında paylaşıldı.



3

Chaple sendromu olarak adlandırılan bu hastalığa yönelik tanı ve tedavi yöntemleri bulunmasında Marmara Üniversitesi araştırıcıları dünyada öncülük ediyor; bazı klinik araştırmalar yalnızca bu merkezde yapılıyor. Türk doktorun bu başarısı Genomik Tıbbın hastalıkların tedavisinde ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.



4

‘2017 Yılında 'Chaple' Hastalığı İsmini Verdik’

‘2017 Yılında 'Chaple' Hastalığı İsmini Verdik’

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, ‘2014 yılına kadar takip ettiğimiz iki olguda nedenini bilmediğimiz ve tedavi başarısı sağlayamadığımız olgularımızın kökenini araştırmaya karar verdik. Birkaç yıl laboratuvar da çalışarak bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğunu ortaya koyduk ve 2017 yılında “CHAPLE” hastalığı ismini verdik. Yaklaşık 6 yıllık çalışmamız boyunca Amerika ve Avrupa’dan araştırmacılarla iş birliği yaptık. Marmara Üniversitesi bu araştırmalarda öncülük üstlenmiştir’ dedi.



5

Tedavi Yöntemi Uluslararası Alanda Geniş Yer Buldu

Tedavi Yöntemi Uluslararası Alanda Geniş Yer Buldu

Uluslararası dergilerde, hastalığın tedavi yöntemiyle ilgili bilgilerin geniş yer kapladığından bahsedens Ahmet Oğuzhan Özen, ‘Bu hastalığın tanısının koyulması ve tedavi keşfinin önemi, nadir hastalıkları çalıştığınızda daha yaygın hastalıkları anlamınızda fayda sağlıyor. Biz bu hastalıkta sistem bozuklarını bağırsak hastalığıyla ilişkilendirdik ve çok önemli bir bulguydu.



6

Bu derece yankı uyandırmasının sebebi ölümcül olan ve kuşaklar boyunca çocukları hasta eden bir hastalığa yüzde yüz başarılı bir tedavi geliştirmiş olmamız. Bu iki nedenden dolayı uluslararası yankı buldu. En son makalemiz ‘Nature Immunology’ Ocak 2021 sayısında geniş yer alarak çok fazla dikkat çekti’ ifadelerini kullandı.



7

‘Çocukları Sağlığına Kavuşturmanın Mutluluğunu İfade Etmek Mümkün Değil’

‘Çocukları Sağlığına Kavuşturmanın Mutluluğunu İfade Etmek Mümkün Değil’

Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen konuşmasına şöyle devam etti: ‘Hastalığın bir dram olduğunu bahsedebiliriz, bu hastalık bir toplum sorunu, bağırsak hastalıkları erken ve doğru teşhis almadığında maalesef ölümle sonuçlanabiliyor. Bunun aksine doğru teşhis konulduğunda bu çocukların normal fonksiyonel bir birey haline çevirebiliyoruz.



8

Biz yıllarını hastanelerde geçiren ve çocuklarını kaybeden ailelerin çocuklarına doğru teşhis ve tedavi ile normal sağlığına kavuşturmuş oluyoruz, bunun mutluluğunu anlatmam mümkün değil.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR