Türk bilim insanlarının sinekten ürettiği kozmetik maddeye Avrupa ülkelerinden büyük ilgi

Türk bilim insanlarının sinek larvasından ürettiği kozmetik hammaddesi Avrupa ülkeleri tarafından büyük ilgi gördü. Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, üretilen sinek larvası hakkında açıklamalarda bulundu.

08.05.2022-12:22 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-12:22) Türk bilim insanlarının sinekten ürettiği kozmetik maddeye Avrupa ülkelerinden büyük ilgi

TÜBİTAK tarafından desteklene,  Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu’nun geliştirdiği, çevre dostu sinek olarak bilinen Black Soldier Fly (BSF) larvasından kozmetik hammadde üretti. Kozmetikte hammadde olarak kullanılan larva Avrupa ülkeleri tarafından büyük ilgi gördü. 

Avrupa ülkelerinden sinek larvasına büyük ilgi

Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, DEPAK bünyesinde şirket kurarak, ‘siyah asker sineği’ olarak bilinen BSF üzerinde çalışarak, nemlendirme ve temizleme üzerine etki eden yağ elde etti. Yüksek proteinden oluşan BSF’den elde edilen nemlendirici yağı, asker sineği atıkları ve atıklarından kaliteli gübre ile hayvan yemi de sağlandı.

'Larvalar organik besleniyor'

Dünya genelinde oldukça çok talebi bulunan kozmetik sektörünün, bir süredir hammadde krizi yaşadığını belirten Çalıkoğlu, sürülebilir bir hammadde aradıklarını ve sinek larvasından elde ettikleri maddeyle nemlendirici elde ettiklerini belirterek, "Sinekler için uygun iklim koşullarını yaratarak çiftleşmelerini sağladık. Elde edilen yumurtaları topluyoruz, larva haline getiriyoruz. Bu larvaları besliyoruz. Burada önemli olan larvaları neyle beslediğimiz. Larvaları biz organik atıklarla, yani meyve, sebze, gıda çöplerimizle daha çatala gelmeden çöpe dönüşen gıdalarla besliyoruz. Böylece aslında atık yönetimi de yapmış oluyoruz. Bizim larvalarımız atıkları yiyorlar, kaliteli yeme, kaliteli gübreye ve kaliteli bir yağa dönüşüyorlar’’ şeklinde konuktu.

Sinek lavrasından kozmetik hammadde ürettiler

'Hindistan cevizi yağına eş oranda laurik asit içeriyor'

Kozmetik sektöründen yoğun nemlendirici ürünler için Hindistan cevizi ve palm yağlarından birleşiminden elde edilen ürünlerin doğaya zarar verdiğine değinen Çalıkoğlu, "Bizim yağımız da palm yağı ve Hindistan cevizi yağına eş değer oranda laurik asit içeren çok kıymetli bir yağ. Testlerin sonuçlarında yağın çok kaliteli iyi bir yağ olduğu ortaya çıktı ve literatür verileri de zaten bunu destekliyor. Anne sütünde özellikle yoğun olarak bulunan laurik asit bizim yağımızda da mevcut. Hem palmitik asit hem linoleik asit de var. Antibakteriyel özelliği, temizleyici özelliği aynı zamanda nemlendirici özelliği olan bir ürün. O yüzden yara iyileşmesinde de başarılı olacağını düşünüyoruz. Bu amaçla çeşitli hayvan deneyleri de planladık üniversitemizde. Yağ içeriğinin yüksek olması hem de yoğun protein içermesi antiaging ürünü olarak kullanılmasını da gündeme getirecek bir dönem sonra’’ dedi. 

Litresi 75 avro

Elde edilen yağdan demene amaçlı sabun, losyon ve krem yaptıklarını belirten Çalıkoğlu, ‘’Bizim denediğimiz bazı ürünlerimiz oldu, onların da nemlendirici özelliği oldukça belirgin, başarılı. BSF yağı eş değeri yağların dünyada litresi 400-500 avrodan alıcı buluyor ve, BSF yağından elde edilen ürüne ise başlangıç için 75 avro ücret belirledik’’ şeklinde konuştu. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal