Türk Bilim İnsanlarından Yeni Keşif! Böcek Türüne Eski Bakanın Adı Verildi

Mardin’de Türk Bilim insanları tarafından yeni bir böcek türü keşfedildi. Böceğe, eski Tarım Bakanlarından Nihat Şevket İyriboz'un isminden esinlenilerek 'Phytocoris iyribozi' adı verildi.

01.12.2021-14:16 - (Son Güncelleme: 01.12.2021-14:16) Türk Bilim İnsanlarından Yeni Keşif! Böcek Türüne Eski Bakanın Adı Verildi

Mardin’in Ömerli ilçesinde bilim insanları yeni bir böcek türü keşfetmesi üzerine konuşan Prof. Dr. İnanç Özgen, ‘Türün zararlı veya faydalı olduğu yönünde herhangi bir kaydımız yok. Bu türün bizim için en onur verici yönü; tarım bakanı olan, ülkemiz tarımına ve zirai mücadele enstitülerinin açılmasına katkıda bulunan Nihat Şevket İyriboz adına isimlendirilmesi’ ifadesini kullandı.

YENİ TÜR BİTKİ TAHTAKURULARI FAMİLYASINDAN

Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Özgen, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Tezcan ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Barış Çerçi'nin ortak yürütülen çalışmalarda Mardin'in Ömerli ilçesindeki kiraz bahçelerinde yeni bir böcek türünün keşfedildiği duyuruldu. Prof. Dr. Özgen, kiraz bahçelerinden topladığı örnekleri incelemesi sonucunda böceğin, bitki tahtakuruları familyasında yer alan 'Phytocoris' cinsine ait yeni bir tür olduğu açıklandı. 

BESLENME ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRILIYOR

Tanımlanan türe, Prof. Dr. Serdar Tezcan'ın önerisiyle 1950'lerde Tarım Bakanlığı’nda görev yapmış merhum Nihat Şevket İyriboz'un ismi verildi. Böylelikle yeni böcek türünün ismi 'Phytocoris iyribozi' olduğu bildirildi. Yeni keşfedilen böcek türünün örneklerinin İzmir'deki Lodos Entomoloji Müzesi'nde (LEMT) muhafaza edildiği belirtildi. Bitki tahtakuruları familyasından olduğu belirlenen türün beslenme davranışları da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkacağı ifade edildi. 

DÜNYADA İLK DEFA TESPİT EDİLDİ

Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Özgen, ‘Bu yeni bir tür, dünyada ilk defa tespit edildi, Mardin’in Ömerli ilçesinde kiraz bahçelerinde bulundu. Türün zararlı veya faydalı olduğu yönünde herhangi bir kaydımız yok. Türün erkeği ve dişisi İzmir Lodos Entomoloji Müzesi'nde saklanıyor. Bu türün bizim için en onur verici yönü; tarım bakanı olan, ülkemiz tarımına ve zirai mücadele enstitülerinin açılmasına katkıda bulunan Nihat Şevket İyriboz adına isimlendirilmesi. Bu türün yayını Zoology in the Middle East dergisinde yayınlandı. Ülkemize hayırlı olsun’ şeklinde konuştu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal