Mardin'de Göbeklitepe'den 1000 Yıl Eski Tapınak Bulundu

Mardin'in Dargeçit ilçesinde Göbeklitepe'den 1000 yıl daha eski bir yapı bulundu. Yapının bir tapınak olduğu düşünülüyor.

22.10.2021-10:01 - (Son Güncelleme: 22.10.2021-11:42)

Mardin'in Dargeçit ilçesinde devam eden arkeolojik çalışmalarda bulunan ve 12 bin yıllık olduğu düşünülen bir tapınak bulundu. Kazı Başkanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş, 2020 yılına kadar kurtarma kazıları olarak devam eden çalışmaların bu yıl itibarıyla Cumhurbaşkanlığı Kazısı, Türk Tarih Kurumu bünyesinde devam ettiğini açıkladı.

12 BİN YILLIK TAPINAK BULUNDU

Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi’ndeki Boncuklu Tarla mevkisinde yaklaşık 2.5 hektar alana sahip höyükte bir süredir devam eden sıkı çalışmalar sonucunda Epipaleolitik dönemden Geç Çanak Çömlek Öncesi Neolitik dönem B evresine kadar geçen sürece ait çok sayıda mimari kalıntı bulunmuştu. Bu çalışmalardan sonra hız kazanan arkeolojik kazılar sonrası Neolitik Döneme ait olduğu düşünülen 12 bin yıllık tapınak bulundu. Bölgede daha önce  30'a yakın ev, 6 özel flaş kamu yapısı ile mezarlarda 130 bireye ait iskeletler, 100 bini aşkın boncuk bulunmuştu.

100 BİN BONCUK BULUNDU

Kazı başkanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş uzun yıllardır devam eden çalışmalarda birçok arkeolojik kalıntı bulduklarını belirtirken sözlerine şu şekilde devam etti; "Söz konusu sürece ait çok sayıda mimari kalıntı, silo yapıları, evler, özel yapılar, kamu binaları, çok sayıda iskelet kalıntısı, arkeobotanik kalıntılar ve aynı zamanda isminden de bilineceği gibi çok sayıda süs eşyası bulundu. Bunlar arasında boncuklar yoğunlukta. Şu ana kadar yapılan kazılarda yaklaşık 130 bireye ait iskelet açığa çıkarıldı. Bu mezarlar içerisinde de 100 binden fazla boncuk var, bunların arasında ham bakırdan yapılmış bakın boncuklar ayrı bir öneme sahip"

12 BİN YILLIK TAPINAK 

Ortaya çıkan tapınağın hem mimari açıdan hem de çevresinde bulunan kalıntılar sebebiyle bir dini inançla ilişkili olduklarını bildiren, Kodan sözlerine şu şekilde devam etti;  "İçerisinde hem steller var, hem kolanlar var, taş örgü, payandalar var. Tabanı yer yer ana kayaya oyulmuş kireç taşı, yer yer terazi kullanılmış. İçerisinde ocakları ve sunakları var. Ayrıca bazı sunaklar içerisinde de boğa başlarının bilinçli olarak bırakılmış olduğunu görebiliyoruz. O yüzden bu yıl ki yapılan çalışmalarda bu ve benzeri binaların boncukla tarlada inanç kapsamıyla ilgili olabileceğini daha yoğun olarak düşünmeye başladık. Yapının kendine özgü bir mimari üslubu, şekli ve iç düzenlemesi var. Bu özellikleriyle benzeri başka bir yerde var diyemeyiz. 12 bin yıla tarihlenen bir tapınak olduğunu söyleyebiliriz" 

GÖBEKLİTEPE’DEN 1000 YIL DAHA ESKİ

Mardin Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy, bulunan tapınağın Göbeklitepe'den daha eski olduğunu vurgulayarak sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Hemen barajın kenarında 12 bin 300 yıllık bir geçmişe rastladık. Göbekli Tepe'den yaklaşık bin yıl daha eski tarihi eserlere ulaştık. Bir şehre ulaştık. Tarihte bundan daha eski yuvarlak binalara daha rastlanılmamış. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteğiyle burada kazılar devam ettikçe, yeni şeyler ortaya çıktıkça, ilçemizin turizm açısından çok önemli bir hale geleceğini düşünüyorum” 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal