Türk Bilim İnsanı Doç. Dr. Hande Özdinler ALS Tedavisi İçin Geri Sayımı Başlattı!

Doç. Dr. Hande Özdinler beyindeki ölmüş sinir hücrelerini canlandıran çalışmasıyla ALS hastalığına umut olurken en iyi buluşa imza atan 10 bilim insanı arasında yer buldu.

08.02.2022-09:16 - (Son Güncelleme: 08.02.2022-09:16) Türk Bilim İnsanı Doç. Dr. Hande Özdinler ALS Tedavisi İçin Geri Sayımı Başlattı!

ABD'de Northwestern Üniversitesinde ALS Araştırma Merkezi Yöneticisi Doç. Dr. Hande Özdinler beyindeki ölmüş sinir hücrelerini dirilten çalışması ile en iyi buluşa imza atan 10 bilim insanı arasında yer aldı.

Beyindeki ölmüş sinir hücrelerini dirilten Doç. Dr. Hande Özdinler, bu çalışmaya beyin kanaması nedeniyle kaybettiği kardeşi için başladığını ifade ederek şöyle dedi: "Çok okudum. Harvard Üniversitesinde nörocerrahi bölümüne gittim. Harvard'da hoca oldum. Sanki beyini öğrenirsem kardeşimi canlandıracağım veya ona yapabileceğim bir şey gibiydi. Aniden beyin kanaması geçirdi, ailecek perişan olduk. Beyin konusunda çok az şey biliyordum. ABD'ye doktora için gittim fakat kardeşim vefat etmeseydi belki bitki biyoteknolojisi okuyacaktım. Doktoramın üçüncü senesi olmasına rağmen bütün kolumu değiştirip sinir bilimlerine yöneldim"


Açıklamalarına devam eden Özdinler, hastalığa ilişkin şunları kaydetti: ''Özellikle ALS hastalığı çok zor bir hastalık. Hastalar gerçekten yavaş yavaş bütün insanlık yetilerini kaybediyorlar. Beyindeki motor nöronlar 'Ben artık yapamayacağım bu işi ve öleceğim' diye karar veriyorlar ve yavaş yavaş ölme hızlanıyor.''

TEDAVİ 10 YIL İÇERİSİNDE KULLANILABİLİR!


Ölen motor nöronları kendi buluşları olan NU9 isimli kimyasal maddeyle 60 günde canlandıran Özdinler ''Buluşu yapmak ve buluşu klinik aşamaya kadar getirmek en uzun süren süreç. Biz şimdi onu tamamlamış bulunuyoruz. Tahmin ediyorum ki iki veya üç sene içerisinde sonlandıracağız. 10 yıl içinde tedavi kullanılabilir'' diyerek sözlerini noktaladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal