Tüp Bebekte OHSS Nedir? OHSS Nasıl Tedavi Edilir?

Tüp bebek aşamasında karşılaşılabilen komplikasyonlardan biri olan OHSS (Yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu) ne olduğu, nasıl tedavi edileceğine dair soruları sizin için derledik.

07.08.2019-13:19 - (Son Güncelleme: 07.08.2019-13:31) Tüp Bebekte OHSS Nedir? OHSS Nasıl Tedavi Edilir?

Tüp bebek gibi hassas bir süreçte yaşanabilen bir rahatsızlık olan OHSS hakkında bilgi almak anne adayı için önemlidir. Peki tam olarak nedir OHSS? Nasıl tedavi edilir? Gelin birlikte bakalım.

OHSS (YUMURTALIKLARIN AŞIRI UYARILMASI SENDROMU) NEDİR?

Tüp bebek tedavi aşamasında sağlıklı yumurta hücreleri gelişimi için, folikül uyarıcı hormon (FSH) takviyesi yapılmaktadır. Böylece yumurta hücrelerinin kuvvetli bir biçimde gelişmesi desteklenir ve sağlıklı embriyolar elde etme ihtimali arttırılır. Fakat bu aşamada bazı kadınlar, alınan bu hormon desteklerine rağmen aşırı duyarlılık gösterebilmektedir. Yaşanan aşırı duyarlılık neticesinde oluşan yumurtaların boyutları da normalden büyük olur ve aşırı uyarılmış bu yumurtalıklardan salgılanan yüksek hormon seviyeleri sebebi ile kısa zamanlı bazı yan etkiler izlenebilir. Bu yan etkilerin görüldüğü hallere yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu (OHSS – Ovarian Hiperstimulation Syndrome) ismi verilir.

OHSS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hiperstimulasyon sendromuyla ilişkili gelişen hastalıklar, yaşanan hormonal değişimlerin şiddetine bağlı farklı biçimlerde tedavi edilebilmektedir. Hafif şiddette seyreden OHSS halde, ağızdan sıklıkla sıvı alınması, sık ve küçük porsiyonlar biçiminde yemek yenmesi ve dinlenme tavsiye edilirken, orta ve yüksek şiddetli hiperstimulasyon sendromu halinde, hastanede ya da tüp bebek merkezinde müdahale edilebilir:

Damar yolu açılarak bedene sıvı ve protein desteği yapılabilir.
Bulantı ve kusma şikayetlerini yok etmek için enjeksiyon yapılabilir.
Aşırı derecede kan pıhtılaşması hali söz konusu ise tekrardan enjeksiyon yolu ile pıhtılaşmayı düzenleyici ilaçlar verilebilir.
İleri derecede OHSS halinde ‘parasentez’ ismi verilen yöntem uygulanabilir. Parasentez işlemi ile bir katater desteğiyle karın boşluğunda biriken fazla sıvı alınır. Acısız ve kısa zamanlı bir yöntemdir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal