Tüm Türkiye Tek Yürek Olmuştu! Caddebostan Sahili 3'üncü Gününde Müsilajdan Temizlendi

Geçtiğimiz günlerde tüm Türkiye'nin tek yürek olduğu müsilaj temizliğinde, Caddebostan Sahili 3'üncü gününde temizlendi. Havadan görüntülendi.

10.06.2021-15:31 - (Son Güncelleme: 10.06.2021-16:02) Tüm Türkiye Tek Yürek Olmuştu! Caddebostan Sahili 3'üncü Gününde Müsilajdan Temizlendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzası ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Marmara Denizi'nde kıyısı bulunan Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ, Yalova valilikleri, merkez belediyeleri ve ilçe belediyeleri, Marmara Belediyeler Birliği, dair belediye katı atık birlikleri, ilgili sivil toplum kuruluşları, ilgili sanayi ve ticaret odalarına genelge göndermişti.

'EN BÜYÜK DENİZ TEMİZLİĞİ SEFERBERLİĞİ' İLAN EDİLMİŞTİ

'Marmara Denizi Eylem Planı'nın uygulanmasına dair gönderilen genelgede, Marmara Denizi'nde son günlerde sıcaklık (iklim değişikliği etkisi ile beraber), deniz suyundaki durağanlık ve azot-fosfor bolluğuna bağlı olarak ortaya çıkan ve doğal yaşamı ciddi şekilde etkileyen afet niteliğinde müsilaj kirliliği görülmeye başlandığı hatırlatılmıştı.

Müsilajdan kaynaklanan kirliliğin 7 gün 24 saat esaslı çalışılarak deniz ortamından giderilmesi, toplanması ve yönetimine dair 8 Haziran tarihinde 'en büyük deniz temizliği seferberliği' başlatılacağı anımsatılmıştı.

MÜSİLAJ SEFERLİĞİ 8 HAZİRAN'DA BAŞLATILMIŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaja dair eylem planını ''Türkiye'nin en büyük deniz temizliğini yapacağız.'' ifadelerini kullanarak 8 Haziran tarihinde duyurmuştu.

Bununla beraber hatta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un imzasıyla ilgili bakanlık, valilik ve belediyelere ''Marmara Denizi Eylem Planı''nın uygulanmasına dair Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ile geçtiğimiz günlerde genelge gönderilmişti.

Gönderilen genelgede, müsilajdan kaynaklanan kirliliğin 7 gün 24 saat esaslı çalışılarak deniz ortamından giderilmesi, toplanması ve yönetimine dair 8 Haziran tarihinde en büyük deniz temizliği seferberliği başlatılacağı ifade edilmişti. 


KURUM: MARMARA HEPİMİZİN

Müsilaja karşı seferberlik, ''Marmara Hepimizin'' sloganı ile sürdürülmeye devam ediyor.

BAKAN KURUM'DAN ÇAĞRI: CADDEBOSTAN'DA BULUŞALIM

Diğer taraftan sosyal medya hesabı aracılığı ile 8 Haziran'da paylaşım yapmış olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ''Türkiye'nin en büyük deniz temizleme seferberliğini başlatıyoruz. Marmara Denizi'ni sağlıklı günlerine kavuşturmak için bugün saat 14.00'te Caddebostan Sahili'nde buluşalım.'' paylaşımı ile halka çağrısın da bulundu.

TÜRKİYE TEK YÜREK OLMUŞTU

Türkiye'nin en kapsamlı deniz temizliğini başlattıklarını ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 8 Haziran'daki paylaşımın da, ''Bugün balıklarımızı, tüm deniz canlılarımızı, bütün bir ekolojik yaşamı tehdit eden müsilaj problemini ortadan kaldırmak için tek yürek olduk. Sanatçılarımız, sporcularımız burada. Hocalarımız, öğrenci kardeşlerimiz burada. Yine derneklerimiz, vakıflarımız, belediyelerimiz burada. İstanbul, hepimizin sevdası. Marmara, bütün dünyanın göz bebeği. Bu yüzden bütün Türkiye'nin kalbi, yüreği burada. İstanbul'da, Marmara'da. Bugün hepimiz, tek yürek, tek ses olduk. Hep birlikte 'Marmara Hepimizin' diyoruz. Ben bu vesileyle; Marmara bölgesinde yaşayan 25 milyon vatandaşımıza, çevre gönüllülerimize, doğaseverlerimize, Marmara sevdalılarına, İstanbul sevdalılarına, ekranları başında bizleri izleyen, on binlerce destek mesajı gönderen vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.'' demişti.

MARMARA'YI YIL SONUNA KADAR 'KORUMA ALANI İLAN' EDECEĞİZ DEMİŞTİ

''2021 yılsonuna kadar Marmara Denizi'nin tamamını Koruma Alanı ilan edeceğiz, Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Hem tarım hem de sanayi kaynaklı kirliliği durduracağız. Atıksu arıtma sistemlerimizi en ileri teknolojiye taşıyarak, deniz suyu kalitesini yükselteceğiz. Arıtma tesislerimizin teknolojilerini en üste çıkaracağız. Kaçak balıkçılığa geçit verilmeyecek ve hayalet ağları temizleyeceğiz. Marmara'yı kurtarmakta kararlıyız ve kurtaracağız. Bugün tam 15 bölgede; Kadıköy Caddebostan, Tuzla Tersane, Yenikapı Açıkları, Kartal Sahilboyu, Maltepe Dolgu Alanı, Beylikdüzü Gürpınar Sahili, Kurbağalıdere, Pendik Sahilboyu, Kocaeli Körfez, Bursa Gemlik, Balıkesir Bandırma, Çanakkale Marina Bölgesi, Gelibolu, Yalova Aksa Önleri ve Yalova Tersaneler Bölgesi'nde hem karadan hem denizden temizlik çalışmalarını eş zamanlı başlatıyoruz. Bu çerçevede 25 deniz yüzeyi temizleme teknemiz, kirlilik dağılmasını önlemek için bariyer serme teknelerimiz, 18 destek botumuzla harekete geçiyoruz. Topladığımız tüm atıkları; karaya getirip sızdırmasız kamyonlarla, belediyelerimizin bertaraf tesislerine göndereceğiz. Tüm operasyon boyunca yaklaşık bin kişilik ekip çalışacak. Yine daha önce hem deniz suyu hem de müsilaj numunelerini, bilimsel olarak incelenmesi için, TÜBİTAK'a gönderdik. Farklı noktalardan yeni numuneler de alıp göndermeye devam edeceğiz'' demişti.

MARMARA'YI KURTARACAĞIZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ''Yaklaşık 2 aydır çeşitli aralıklarla başlattığımız bu büyük operasyonu 7 gün 24 saat aralıksız sürdüreceğiz. 12 bin yıldır sırtında uzak diyarlardan gelen nice gemilere ev sahipliği yapan, vira bismillah diyerek denize açılan heyamola sesleriyle yelken açanlara göğsünden tonlarca rızk çıkarmış, milyonlarca insana ekmek, milyonlarcasına iş sunmuş; usanmamış, Adalar'ı göğsünde saklamış, sevenleri buluşturmuş, şairlerin, seyyahların ilham kaynağı, İstanbul'un fethinin şahidi olmuş; Çanakkale ve İstanbul Boğazı'nı beslemiş, Mavi Vatan'ın kolyesi, Karadeniz, Akdeniz ve Ege'nin küçük kardeşi Marmara Denizi'ni kurtaracağız.'' dedi. Çalışmaların birkaç gün daha devam edeceğini de belirmişti.

CADDEBOSTAN 3'ÜNCÜ GÜNÜNDE TEMİZLENDİ

Türkiye'nin tek yürek olduğu seferberlikte Caddebostan sahili, temizliğin 3’üncü gününde deniz salyasından temizlendi.

Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizliği, geçtiğimiz Salı günü Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 8 Haziran'da Caddebostan’dan katılımı ile diğer illerle beraber eş zamanlı olarak başlatılmıştı.


Marmara Denizine kıyısı olan illerde müsilaj seferberliği sürerken, çalışmalar kapsamında Caddebostan sahilindeki deniz salyaları temizliğin 3’üncü hortumlar ile çekilerek sonunda toplandı. Deniz salyaları ile kaplı olan Caddebostan sahili müsilajdan temizlendiği görüldü. Müsilajdan temizlenen Caddebostan Sahili havadan da görüntülendi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal