Tüm Avrupa 9 Eylül’ü bekliyor: Doğalgaz ve elektrikte kritik eşik! Faturalara yansıtılacak

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rus gazı için tavan fiyat uygulamasını olumlu karşıladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin 9 Eylül’de yapacağı toplantının bu konuda kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Detaylar ve fazlası haberimizde...

03.09.2022-10:30 - (Son Güncelleme: 03.09.2022-16:24)

Rusya’nın Avrupa ülkelerine gönderdiği doğalgaza tavan fiyat uygulanması konusu, bir çok Avrupa ülkesi tarafından olumlu karşılandı. Konu hakkında önemli bir açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin 9 Eylül’de yapacağı toplantının bu konuda kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyerek, ‘’Rusya'dan boru hattıyla Avrupa'ya gelen doğal gaza tavan fiyat uygulaması zamanı geldiğine inanıyorum” dedi.

Doğalgaz ve elektrikte kritik eşik

Avrupa’da yüksek kar elde etmeyi amaçlayan şirketlerin önünü kesmek istediklerini söyleyen Von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı  Vladimir Putin'in Avrupa'daki manipülasyonlarıyla mücadele etmek için yoğun çalıştıklarını belirterek, ‘’Putin'in manipülasyonları nedeniyle büyük ölçüde bozulan elektrik piyasasının artık çalışmadığını görüyoruz" diye konuştu.

Avrupa’da fiyatlar zirvede

Avrupa ülkelerinde, yaşanan enerji kriziyle beraber doğalgaz ve elektrik fiyatlarında tarihi zirveler görüldü. Almanya ve Fransa başta olmak üzere pek çok ülke enerji tasarrufu tedbirlerini açıkladı. 

AB Komisyon 9 Eylül

Doğalgaz ile elektrik fiyatları paralel

AB Komisyonu, üye ülkelerle yaptığı toplantıda doğalgaz ve elektrik fiyatları konusunda tavan fiyat uygulamasına geçilmesi çağrısını yineledi. Mevcut sistemde AB'deki toptan elektrik fiyatı, toplam elektrik talebini karşılamak için ihtiyaç duyulan son üretici tarafından ve genellikle hızla devreye alınabilen doğal gaz santrallerince belirleniyordu.

Tüm Avrupa 9 Eylül’ü bekliyor

AB ülkelerinin enerji bakanları doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki hızlı artışı görüşmek ve atılacak adımları belirlemek üzere 9 Eylül'de Brüksel'de olağanüstü toplantı yapacak.

Ruslar gaz akışını kesti

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulduğunu açıkladı. Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, 31 Ağustos'ta bakıma alınan ve yarın tekrar faaliyete geçmesi beklenen Kuzey Akım'daki bir türbinde arızaların tespit edildiği belirtildi.Hattan doğal gaz sevkiyatının arızalar tamir edilmeden yapılamayacağına işaret edilen açıklamada, bu nedenle Kuzey Akım üzerinden doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulmasına karar verildiği kaydedildi.

Rusya tarafından yapılan açıklamalara göre yaşanan enerji krizi Avrupa ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar sonucunda ortaya çıktı. Bir diğer ifadeyle Ruslar, enerji kaynaklarını Avrupalı ülkelere karşı bir koz olarak kullanıyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal