TÜİK, sanayi üretim rakamlarını açıkladı! Yıllık bazda yüzde 10.8 oranında artış!

TÜİK, sanayi üretim rakamını yıllık bazda açıkladı. Verilerine göre sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 10,8 belirtilerek beklentilerin üzerinde görüldü. TÜİK, Nisan ayına ilişkin arındırılmış verilerinde sanayi üretim endeksi, geçen yılın Nisan ayına nazaran yüzde 10,8 yükseldiği kaydedildi.

13.06.2022-11:16 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-11:16) TÜİK, sanayi üretim rakamlarını açıkladı! Yıllık bazda yüzde 10.8 oranında artış!

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) ekonomik büyümenin en önemli verisi olan sanayi üretim rakamlarını kamuoyuna sundu. Açıklanan verilere göre sanayi üretim rakamları yıllık bazda 10,8 ile beklentilerin üzerinde karşılanırken, asıl beklenti yüzde 9 oranında bir artış olduğu yönünde tahmin ediliyordu. Diğer yandan cari işlemler açığı da beklentilerin azda olsa altında kaldığı açıklandı.

Geçen yılın Nisan ayına nazaran yüzde 10,8 yükseldi

TÜİK, sanayi üretim rakamını yıllık bazda açıkladı. Verilerine göre sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 10,8 belirtilerek beklentilerin üzerinde görüldü. TÜİK, Nisan ayına ilişkin arındırılmış verilerinde sanayi üretim endeksi, geçen yılın Nisan ayına nazaran yüzde 10,8 yükseldiği kaydedildi. Arındırılmamış verilerinde ise sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 10,5 artış olduğu açıklandı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, endeksin, nisanda madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarken imalat sanayisi sektöründe ise yüzde 11,9 artış gösterdi.  Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe ise yüzde 0,4 azaldığı saptandı.

Geçen yılın Nisan ayına nazaran yüzde 10,8 yükseldi

Sanayi üretiminde aylara göre veriler

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Nisan'da, Mart ayına kıyasla değişim gösterdiği kaydedildi. Söz konusu ayda bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,4 ve imalat sanayisi sektörü endeksi yüzde 0,1 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,3 düşüş görüldü. Ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 artmasını ön görülüyordu. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 7,6 artacağı öngörülmüştü. Ayriyeten mart ayında takvim etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranı da yüzde 9,6'dan yüzde 9,8'e revize edildiği açıklandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal