Trüf mantarı nedir? Trüf mantarı tohumu nereden ve nasıl bulunur? Kralların özel yemeği trüf mantarı yetiştirmenin püf noktaları

Kara elmas olarak da bilinen trüf mantarı, birçok kaynağa göre kralların özel yemeğidir. Değerli bir besin kaynağı olan trüf mantarına dair bilinmesi gereken pek çok bilgi vardır. Peki, trüf mantarı tohumu nereden ve nasıl bulunur? Trüf mantarı nasıl yetiştirilir? İşte detaylar...

23.06.2022-01:24 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-01:24) Trüf mantarı nedir? Trüf mantarı tohumu nereden ve nasıl bulunur? Kralların özel yemeği trüf mantarı yetiştirmenin püf noktaları

En önemli özelliği besin değeri ve afrodizyak etkisi olan trüf mantarı, çoğu yerde açık artırma yöntemiyle satılmaktadır. Dünyada en fazla Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan bu mantar ülkemizin belli bölgelerinde de yetişmektedir. Ancak ülkemizde bilinen en yaygın ismi domalan mantarıdır.

Trüf mantarı tohumu nasıl bulunur?

Bu mantarın birçok çeşidi bulunduğu ve çok pahalı olduğu için tohumu kolay bulunmamaktadır. Ancak tohumunu bulduğunuzda bu tohumları ekecek özel bir alanınızın olması gerekmektedir.

 trüf mantarı nedir

Trüf mantarının yetişmesi için meşe ağacının aşılanması gerekiyor. Mantardan iyi bir verim almak için yaz sıcaklığı ve kreç eksikliğinin olduğu alanları tercih etmeniz gerekiyor.

Türkiye'de Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi aşılı trüf fidanları üretmektedir. Tarım firmalarının çoğunda da aşılanmış trüf fidanını kolaylıkla bulabilirsiniz.

Trüf mantarı nerede yetişir?

Bu mantar türü meşe ağaçlarının yoğun olduğu bölgelerde yetişir. Toprak içerisinde yetişen trüf mantarı yüzeye 5-20 cm uzaklıklarda olur. Ağaç köklerinden beslendiği için kokusu tercih edilmesindeki en önemli etkendir. Dünyadaki en pahalı yiyecekler arasında yer almasının nedeniyse bulunmasının zor olmasıdır.

 trüf mantarı nerede yetişir

Bu mantarı bulabilmek için kimi yerlerde özel olarak domuz ve köpekler eğitilmekte. Yoğun aromaya sahip olduğundan koku duyusu gelişmiş hayvanlar tarafından hızlıca bulunur. Bulunan mantarları çıkarırken hassas davranmak gerektiğinden ayrıntılı bir kazı çalışması sonucunda kökünden çıkartılır.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal