Topuk çatlağı neden olur, ne iyi gelir? Ayak topuğundaki çatlaklar için doğal ve bitkisel çözümler

Birçok kişinin sorun yaşadığı topuk çatlağı, sık sık dile gelmese de acı verici bir hal alabilmektedir. Topuk çatlağı yaşayan kişiler bu sorundan nasıl kurtulabileceklerini, topuk çatlağının neden oluştuğunu ve nasıl önlem alınabileceğini merak etmektedir. Topuk çatlaklarına ne iyi gelir, nasıl geçer? Ayak topuklarınızda sert çatlaklar ve kabuklanmalar oluştuysa işte sizler için en doğal 9 çözüm ve ipuçları!

28.04.2022-15:23 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-15:23) Topuk çatlağı neden olur, ne iyi gelir? Ayak topuğundaki çatlaklar için doğal ve bitkisel çözümler

Topuk çatlağı kimileri için acılı olsa da kimileri içinde sadece estetik açıdan bir sorun oluşturmaktadır. Uzun süre ayakta kalmaktan oluşabildiği gibi başka nedenlerle de topuk çatlağı oluşabilmektedir. Topuk çatlağı kimi zaman iltihaplı bir hal alabilir. Böyle zamanlarda mutlaka bir doktora gösterilmesi gerekmektedir. Ancak bu kadar ciddi olmayan topuk çatlakları ayak bakımı yapılarak geçirilebilir. Düzenli olarak ayakları nemlendirmek topuk çatlaklarının da önüne geçecektir.

Topuk çatlaklarına neler iyi gelir?

Limon

Bitkisel öz yağlar

Vazelin

Nemlendirici krem

Bal

Olgun muz

Pirinç unu

Epsom tuzu

Gül suyu ve gliserin

Topuk çatlakları olan kişiler dikkat! Sadece evde bulunan malzemelerle topuk çatlaklarınızı geçirebilirsiniz.

Topuk çatlaklarına ne iyi gelir? Topuk çatlaklarına iyi gelen 9 doğal çözüm

Topuk çatlaklarınızı evde bulunan doğal malzemelerle çözüm bulabilirsiniz. Oldukça basit yöntemler ile topuk çatlaklarınızı geçirmeniz mümkün. Topuk çatlaklarına iyi gelen doğal yöntemler şu şekildedir:

Lİmon

1) Limon

Ciltte yaşanan pek çok sorunun çözümünde karşımıza limon çıkmaktadır. İçerisinde bulunan asit sayesinde cildin yumuşamasını sağlayarak çatlak oluşumunu engellemektedir.

Topuk çatlakları nedeniyle sorun yaşıyorsanız ılık suyun içerisine eklediğiniz limon suyunun içerisinde 15 dakika kadar ayaklarınızı bekletmeniz ardından ponza taşı yardımıyla topuklarınızı törpülemeniz çatlaklarınıza iyi gelecektir. En son ayaklarınızı temiz su ile yıkayınız.

Bu uygulamayı yaptığınız sırada suyun çok sıcak olmaması önemli bir noktadır. Çünkü sıcak su ayaklarınızı kurutarak daha çok çatlamasına neden olabilir. Topuklarınızın çatlaması için suyun ılık olması gerekmektedir.

bitkisel yağlar

2) Bitkisel Öz Yağlar

Gün içerisinde belki de çokça kullandığımız bitkisel yağlar topuk çatları için oldukça yararlıdır. Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, susam yağı ya da badem yağı gibi yağların cildi nemlendirme etkisi olmasından dolayı topuk çatlaklarına da çok iyi gelmektedir.

Ayaklarınızı ılık su içerisinde beklettikten sonra ponza taşı ile biraz törpüleyin. Daha sonra temiz su ile ayaklarınızı yıkayıp kurulayın. Kuruladığınız ayaklarınıza öz yağlardan herhangi birini sürerek birazcık masaj yapın. Masajınız bittikten sonra ayaklarınıza çorap giyerek bu şekilde uyuyun. Sabah kalktığınızda topuklarınızdaki yumuşaklığa inanamayacaksınız. Bu işlemi her gün yapmanız topuk çatlaklarından kurtulmanızı sağlarken tekrar oluşumun da önüne geçecektir.

Vazelin

3) Vazelin

Pek çok çatlak olayında karşımıza vazelin çıkmaktadır. Dudak çatlaklarına iyi gelen vazelin topuk çatlakları içinde oldukça iyi bir çözüm yöntemi olmaktadır. Kuruluktan dolayı oluşan topuk çatlaklarını nemlendirerek geçirebilmek mümkündür. Bu noktada en iyi nem sağlayan ürün olarak vazelin karşımıza çıkmaktadır.

Ilık suda bir süre beklettiğiniz ayaklarınız ponza taşı ile birazcık törpüleyin. Daha sonra ayaklarınıza vazelini sürüp çorap giyin. Bu şekilde uyuduğunuzda sabah ayaklarınızın yumuşacık olduğunu göreceksiniz. Dilerseniz vazelini bir çay kaşığı kadar limon suyuyla karıştırıp ayağınıza sürebilirsiniz. Topuk çatlaklarınız geçene kadar her gün bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Nemlendirici Krem

4) Nemlendirici Krem

Diğer anlattığımız yöntemlerde olduğu gibi ılık suda beklettiğiniz ayaklarınızı ponza taşı ile birazcık törpüleyin. Daha sonra ayaklarınıza nemlendirici bir krem sürün. Duştan sonra bu işlemi yaptığınızda topuk çatlaklarının oluşmasını engellemiş olursunuz. Ayaklarınıza düzenli olarak nemlendirici krem sürmeniz çatlak oluşumunu engelleyecektir. Nemlendirici kreminizin yüksek korumalı olmasına özen gösterebilirsiniz. Özellikle de kuru ciltler için önerilen nemlendirici krem ve losyonlar, topuk bölgesindeki derinin hızla yenilenmesini sağlar. Bu işlemi gece yapı çorap giyerek uyuduğunuzda ayaklarınızın pamuk gibi olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Bal

5) Bal

Bal içerisindeki nemlendirici özelliği ve antibakteriyel olması topuk çatlaklarının bir numaralı çözümü olmaktadır. Ilık suyun içerisine ilave ettiğiniz bal ile birlikte ayaklarınız bir süre suda bekletiniz. (en az 15 dk) Daha sonra ponza taşı ile birazcık törpüleyin ve ayaklarınızı temiz su ile yıkayın. Çatlaklarınız geçene kadar her gün yapabilirsiniz.

Muz

6) Olgun Muz

Muzu içerisinde bulunda nemlendirme özelliği ile pürüzsüz ayaklara sahip olabilirsiniz. Olgun bir muzu ezip püre haline getirdikten sonra topuklarınızı muz püresi ile ovun. Muz püresini 5-10 dakika ayağınızda beklettikten sonra ılık su ile yıkayabilirsiniz. Bu işlemin ardından ayaklarınız 5-10 dakika kadar soğuk su içerisinde bekletiniz.

Pirinç Unu

7) Pirinç Unu

Peeling işlemi için oldukça etkili bir yöntem olan pirinç unu ayaklarınızdaki ölü deriyi atmanızı sağlayacaktır. Bu sayede çatlak oluşumunu en az seviyeye indirmiş olacaksınız. Bu işlem için hazırlamanız gereken tarif şu şekildedir:

1 avuç pirinç unu, birkaç çay kaşığı bal ve elma sirkesi ile bir macun hazırlayın. Daha sonra ayaklarınız hazırladığınız ılık su içerisinde 10-15 dakika kadar ayaklarınızı bekletin. Sudan çıkardığınız ayaklarınızı kuruladıktan sonra hazırladığınız macun ile ayak topuklarınızı ovun. Bu kadar basit bir işlem. Her gün uygulayabileceğiniz bir yöntemdir.

Epsom Tuzu

8) Epsom Tuzu

Topuk çatlaklarında cildi nemli tutmak çok önemlidir. Epsom tuzu nemlendirdiğiniz topuklarınızın yanı sıra dolaşımınızı da iyileştirebilirsiniz.

Ilık su dolu bir kabın içerisine epsom tuzu atın ve ayaklarınızı bu suda en az 10 dakika bekletin.

Daha sonra ponza taşı ile ayaklarınızı birazcık törpüleyin. Ardından yeniden ayaklarınızı epsom tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra ayaklarınızı kurulayarak bir nemlendirici sürün.

Gül suyu Gliserim

9) Gül Suyu ve Gliserin

Gliserin ve gül suyunun bir arada kullanılması topuk çatlaklarını kısa sürede iyileştirir. Özellikle kozmetik sektöründe sık sık karşımıza çıkan gliserin cildi yumuşatma özelliğine sahiptir.

Gül suyu ise antiseptik, antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri ve içeriğindeki vitaminler sayesinde cildi korur. Bu özelliklere sahip iki ürünü bir eşit miktarda bir araya getirmek topuk çatlaklarınızın çözümü olacaktır. Yaptığınız karışımı her gün ayaklarınıza sürüp üzerine bir çorap giyerek uyun. Bir süre sonra bu sorunuzun yavaş yavaş azaldığını göreceksiniz.

Topuk çatlağı neden oluşur?

Cilt kuruluğu

Nem eksikliği

Cildin susuz kalması

Çok fazla ayakta durmak (özellikle sert zeminlerde)

Sedef, egzama gibi kronik cilt sorunları

Ayakların uzun süre ayakkabı içinde kalması

Yanlış ayakkabı seçimi

Troid hastalığı

Yaşlanma

Sağlıksız ve yetersiz beslenme

Kuru hava

Tedavi edilmeyen nasırlar

Yetersiz ayak bakımı

Diyabet

İhmal edilen ayak bakımı da topuk çatlakları oluşmasına neden olur.

Özellikle yazın sıcak havalar topuklarda çatlak oluşmasına neden olur. Bu yüzden ayaklarınız sık sık nemlendirmeye özen gösterin.

Ayrıca duşta yapılan kesede topuk çatlarının oluşumunu engelleyecektir.

Ayak çatlaklarının oluşmaması için öncelikle önlemlerinin alınması büyük önem taşımaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal