Milyonlarca kişiyi sevindiren haber bilim insanlarından geldi: Yeni geliştirilen ilaç işitme kaybını önlüyor

Yapılan bir araştırmada dünya genelinde birçok insanın işitme kaybından muzdarip olduğu tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonrası geliştirilen FX-322 ilacı işitme kaybını önlüyor. İşte detaylar…

28.04.2022-12:00 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-13:36) Milyonlarca kişiyi sevindiren haber bilim insanlarından geldi: Yeni geliştirilen ilaç işitme kaybını önlüyor

Son yılların en çok şikayet edilen durumlarından biri işitme kaybı. Yaşam koşulları, yüksek sese maruz kalmak, kulaklık kullanımı, hava kirliliği gibi birçok etken, işitme kaybına neden olmakta. İngiltere’de yapılan bir araştırmada, 60 yaş ve üzerin yaklaşık 11 milyon kişide işitme kaybı yaşandığı belirtildi. Uzmanlar ise işitme kaybını önleyecek yeni bir ilaç geliştirdi. FX- 322 olarak bilinen bu jel kıvamındaki bu ilacın, işitme kaybını önlediği belirtildi. 

İşitme kaybı için kullanılan en yaygın yöntem işitme cihazlarıdır. Ancak üretilen yeni ilaç, sağlıklı işitmeyi sağlayarak cihazlara olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir. 

Yeni hücreler oluşturuyor 

Bir süredir üzerinde çalışılan işitme kaybını önleyecek ilaç, ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’ye bağlı bir şirket olan Frequency Therapeutics tarafından geliştirildi. İlacın içeriği kök hücreden yeni hücrelerin oluşmasına yardımcı olan başka bir ilaçtan oluşuyor. 

İşitme kaybını önleyen FX-322

Geliştirilen ilacın içine dahil edilenlerden biri, şu an hali hazırda epilepsi için kullanılan ve kolayca bulunan bir ilaç ve kök hücre tiplerinden farklı olarak, hücreler herhangi bir vücut dokusuna dönüşmüyorlar. 2021’de Otology & Neurotology dergisinde yapılan bir araştırma, jel aşı verilen ve ciddi işitme kaybı olan altı gönüllüden dördünün konuşmayı sonradan anladığını belirtti. Şimdi, işitme kaybı yaşayan 124 kişiyi içerecek daha büyük deneme planlanıyor.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal