Token ve coin farkı nedir? Token ve coin arasındaki farklar

Teknoloji ile birlikte pek çok alanda değişti. Kripto paraların hayatımıza girmesi ile para anlayışımızda değişti. Maddi bir kazanç sağlamak isteyen kişilerin yatırım aracı olarak kullandığı kripto paralar pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Ancak token ve coin ifadeleri kullanırken bunların ne anlama geldiği merak ediliyor. Peki, token ve coin farkı nedir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

11.05.2022-19:41 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-19:41) Token ve coin farkı nedir? Token ve coin arasındaki farklar

Teknoloji ilerlerken hayatımızda de değişiklikler yaşanıyor. Bu alanlardan biri de ekonomi oldu. Zaman içerisinde nakit paralar yerini kredi kartlarına bırakırken şimdilerde bu durum kripto paralara dönüştü. Kripto para piyasasında karşımıza çıkan token ve coin ifadelerinin ne anlama geldiği de merak edilmektedir. Peki, token ve coin farkı nedir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Token ve coin farkı nedir?

Dijital para birimlerini kullanmak isteyen kişilerin bu piyasa hakkında detaylı bilgilerinin olması gerekmektedir. Yatırım için kullanılan bu paralar ekonomi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu piyasada karşımıza çıkan token ve coin ifadeleri yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Kripto paralar bir ürünü ya da değeri ifade ederken token ve coin arasındaki farklar da merak ediliyor.

Token Nedir

Token ne demektir?

Bir kripto para çeşidi olan token, blok zincir sistemi üzerine kurulmaktadır. Bağımsız blok zincir ile üretilen tokenler Blockchain ekosisteminde dijital olarak transfer edilebilen bir para çeşididir. Tokenler hazırda bulunan başka blok zincirleri kullanarak oluşturulmaktadır.

Tokenler, bir değeri, hizmeti ve ürünü ifade ederler. Birim değere sahip olan tokenler birim değerleri üzerinden alım satım işlemleri yapılır. Üç çeşit token yer almaktadır. Bu tokenler şu şekildedir:

Dijital içerik hizmet veya ürünleri temsil eden token hizmet token’ı,

Menkul kıymet token’ı,

Bir şirkette kısmi sahipliğe karşılık gelen token ise hisse senedi token’ı olarak isimlendirilmektedir.

Coin ne demektir?

Bağımsız olarak geliştirilmiş blok zinciri kullanarak üretilen dijital paralara coin denmektedir. Para ile değişim görevi bulunan bu coinler dijital bir para olarak geçmektedir. Fiziksel bir varlığı bulunmayan bu coinler oldukça sık kullanılmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan coin BTC coin yani bitcoindir. Bununla birlikte Ethereum, Ripple, Litecoin gibi altcoinler de bulunmaktadır.

Coin nedir

Altcoin ne demek?

Blockchain sisteminde bulunan Bitcoin dışındaki tüm coin’lere altcoin deniyor. Blockchain sistemini kullanan altcoinler dijital varlık olarak kullanılmaktadır. Altcoin Alternatif coin kelimesinin kısaltılmasıdır. Altcoinler kripto pra piyasasında en çok karşımıza çıkan ifadedir.

Bilinen belli başlı altcoinler şu şekildedir:

Ripple,

Litecoin,

Dogecoin,

Classics,

XRP,

Ethereum,

Cardano,

Tether,

Dash

Bu altcoinler en sık karşımıza çıkan coinlerdir. Bu alt coinler kripto para borsası üzerinden satılmaktadır. Kripto para borsalarından alım ve satım işlemleri kolay bir şekilde yapılmaktadır. BU işlem için dijital bir cüzdana sahip olmanız yeterlidir. Altcoin’lerin işletim ücretleri Bitcoin’e nazaran daha düşüktür. Bu yüzden altcoin’ler ile daha hızlı ve kolay bir şekilde işlem yapılabilmektedir.

Token ve coin arasındaki farklar nelerdir

Token ve Coin arasındaki fark nedir?

Sık sık karşılaştığımız coin ve token ifadeleri karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte ikisi arasındaki fakta merak edilmektedir. Token ve Coin arasındaki farklar şu şekildedir:

Coin’ler kriptoloji bilimi kullanılarak şifreleme tekniği ile oluşturulur. Ancak tokenler önceden oluşturulmuş olan bir blok zinciri kullanılarak ortaya çıkmaktadır.

Coin, bir dijital para çeşidi olmakla birlikte zaman içerisinden değerlenebilen bir yapıdadır. Tokenler ise sözleşmenin bir sembolü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Coinlerin her biri için farklı bir blok zinciri oluşturulması gerekir. Ancak tokenler farklı projeleri kapsar Ayrıca token’ler ödeme yöntemi olarak da kullanılabilmektedir.

Coin yeniden inşa edilen bir sistemdir bu nedenle oluşturmak da zordur. Token oluşturmak coine göre daha kolaydır.

Coinler dijital para olarak da kabul edilmektedir. Tokenler ise daha çok dijital bir varlık olarak ifade edilir.

Coinler ile kripto para alınabilmektedir. Tokenlerle ise bir ürün veya hizmet satın alınmaktadır.

Coin madeni parayı temsil ederken, token ise jetonu temsil etmektedir.

Coinler parçalara bölünerek satın alınırken takasta yapılabilmektedir. Tokenler, NFT projeleri için kullanılmaktadır. NFTler takas edilemez.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal