Tiroid Kronik Hastalık Mıdır?

Her 10 kişiden birinde bulunan tiroid hastalıklarının en sık görülenleri arasında; Tiroidin az çalışması, fazla çalışması ve nodüller bulunuyor. Tiroid hastalıklarının tamamının tedavisinin mümkündür. Peki hangi besinler tiroid hastalığına iyi gelir? İşte detaylar...

06.08.2020-09:14 - (Son Güncelleme: 06.08.2020-09:51) Tiroid Kronik Hastalık Mıdır?

Tiroid hastalığı son zamanlarda çoğalan bir hastalıktır. Ama bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğu belirtilmektedir. Tiroid hastalığı çeşitlerinin içinden en bilinenin Hashimoto hastalığı olup Hashimoto'nun diğer tiroid hastalıklarına çok fazla benzemediğine dikkat çekiliyor. Kronik lenfositik tiroidit olarak da bilinen Hashimoto tiroiditi, hipotiroidizmin genel olarak en yaygın nedenidir. Tiroid bezine karşı gelişen antikorların kronik iltihaba sebep olduğu otoimmün bir bozukluktur. Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin, vücudun kendi dokusunu yabancı gibi algılayıp, saldırıya geçtiği bir bozukluklardır.

TİROİD HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Adı kuvvetli ama yaptıkları silik olan bu hastalık kolay tedavi edilmesine karşın bazı kişilerde kuvvetli ilaç tedavisi ve test sonuçlarına rağmen hastalığın etkileri devam edebiliyor. Bunların Hashimoto'ya bağlı olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Okucu, 'Kitap ve yayınlara bakıldığında bu hastalık onlarca şikayet yapabilir gibi görünüyor ve pek çok hasta, ilaç yanı veya dışı çareleri merak ediyor. Tiroid hastalıklarının; diyet, besinler, vitamin ve destek ürünlerle tedavisi olup olmadığı konusu sıkça araştırılıyor' şeklinde konuştu.

BAZI BESİNLER TİROİD HASTALIĞINI AZDIRABİLİYOR

Uzman Dr. Metin Okucu, 'Bu sorunun cevabına geçmeden önce bir konuyu açıklayalım' diyerek açıklamalarına devam etti;

'Tiroid hastalıklarının tedavisi sadece doktorlar tarafından, test sonuçlarınıza göre verilen ilaçlarla yapılır. Bu tedavi ve takiplere iyi uyulduğunda tiroidi normal çalışan bir kişi olarak normal hayatınıza devam edip kontroller arasındaki zamanlarda tiroidinizi unutabilirsiniz' dedi. Bu noktada çok dikkatli olunması ve hastanın tüketeceği besin ve vitaminlerden önce mutlaka doktoruna danışması gerekiyor. Çünkü söz konusu besin ve ürünlerden bazıları kişiye iyi gelirken bazıları hastalığın yükseltip yoktan da var edebiliyor.

EN ÇOK KONUŞULAN BESİN VE ÜRÜNLER

En çok konuşulan; İyot, selenyum, çinko, bakır, magnezyum, turpgiller, soya, çay, kahve, gluten, probiyotikler ve D vitamini gibi besin, vitamin ve destek ürünler tiroid hastalığına iyi gelenler arasında yer alır.

İYOT

Tiroid bezinin normal çalışması için yeterli seviyede iyot tüketmek gerekiyor. En iyi iyot kaynakları; iyotlu tuz, deniz ürünleri ile bazı tahıl ve ekmekler olduğu belirtiliyor. Normal besleniyor, özel diyet yapmıyor veya vegan değilseniz ekstra iyot, özellikle de iyot tableti almanıza gerek yoktur. Bunun yararı olmadığı gibi bazen zararı olup hastalığı azdırabildiğini de unutmamak gerekiyor.

TURPGİLLER, YEŞİL YAPRAKLILAR

Guatr, boyundaki tiroid bezinin şişerek büyümesi anlamına gelir. Karadeniz bölgesi bu hastalığın sık görüldüğü yerler arasında bulunuyor. Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına sebep olabiliyor. Normal miktarda ve dengeli beslenen kişilerde ise sorun bulunmuyor. Sadece çok fazla tüketmenin zarar olduğunun hatırlanması gerekiyor.

SOYA

Soya tiroidi az çalıştırabiliyor veya ilaç alanlarda ilaç dozunun artırılmasına yol açabilmektedir. Diğer besinler gibi ölçülü tüketildiğinde sorun olmadığı belirtiliyor.

SELENYUM

En çok deniz ürünleri ve sakatatlarda bulunuyor. Ekmek, tahıllar ve yumurta da selenyum içerir. Besinle selenyum zehirlenmesi olmadığının, buna karşın tabletle olduğunun bilinmesi gerekiyor. Tiroid hastalıkları ve özellikle Hashimoto'da kullanımı ile ilgili çok sayıda yazı olsa da henüz doğru olarak belirlenmemiştir. Dengeli beslenenlerin alması gerekmese de doktorunuz gerekli gördüğünde yararı olabiliyor.

ÇİNKO, BAKIR, MAGNEZYUM

Çinko, bakır ve magnezyum üçlüsünün bu hastalıkta işe yaradığının kanıtlanmış olmadığı belirtiliyor ve destek olarak kullanıma uygun bulunmuyor.

KAHVE VE ÇAY

Kahve, çay ve az miktarda alkolün tiroid hastalıkları ile ilgisi bulunmuyor. Kahve, alınan ilaç dozunun artırılmasına sebep olabiliyor. D Vitamini ile ilgili az sayıda kanıt ise şimdilik faydası olmadığını gösteriyor. Henüz glutensiz veya şekersiz diyetler ve probiyotiklerin yararları da bilinmiyor. Fakat başka faydaları olduğu belirtiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal