Ameliyat Gerektiren Tiroit Nodülleri Hangileridir?

Tiroit nodülleri, tiroit bezinin bir ya da birkaç bölgesinde görülen yumrulardır. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür. Peki, her tiroit nodülü tehlikeli midir? Tiroit nodülü ameliyatı kimlere yapılır? Hangi tiroit nodülleri ameliyat gerektirir? Detaylar haberimizde…

27.02.2020-12:33 - (Son Güncelleme: 27.02.2020-12:20) Ameliyat Gerektiren Tiroit Nodülleri Hangileridir?

Tek ya da çok sayıda bulunabilen tiroit nodülünün belirtileri nodülün büyüklüğüne ve tiroidin çalışmasında bozukluğa neden olup olmadığına göre değişiklik gösterir. Tiroit nodülü küçükse ve tiroit normal çalışıyorsa hastaların büyük çoğunluğunda herhangi bir şikâyete neden olmaz.

TİROİD NODÜLÜ HEMEN AMELİYAT EDİLİR Mİ?

Tiroit nodüllerinden hemen ameliyat olmaya gerek yoktur. Fakat incelenmesi gereken bazı noktalar vardır. Buna önce hastanın klinik öyküsünden başlamak gerekir. Çocuklukta boyun bölgesine radyasyon uygulanıp uygulanmamış olması muhakkak sorgulanması gerekir. Eğer boyun bölgesine radyasyon uygulanmışsa bu nodüller ameliyat edilmelidir. Ailesinde tiroit kanserli birey olması da önemlidir.

ZEHİRLİ GUATR OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Tiroit nodülü veya nodülleri, hipertiroidiye yani zehirli guatra neden oluyorsa önce ilaç tedavisi ile tiroit fonksiyonları normale döndürülmeli, daha sonra ameliyat edilmelidir. Nodülün zehirli guatra sebep olup olmadığı kan testinde T3, T4 ve TSH hormonlarının seviyesine bakılarak kolaylıkla anlaşılabilir.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Nodülün hızla büyümesi, nodülün sert olması, boyunda lenf bezlerinde şişme olması, ses kısıklığı, boğazda gıcık hissi, öksürük ve hatta yutma güçlüğü yine hastayı ve hekimi tiroit kanseri açısından uyarmalıdır. Bu hastalarda nodülden ince iğne aspirasyon biopsisi yapılarak nodülde kanser olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.

NODÜL İÇİN BİYOPSİ NE ZAMAN YAPILIR?

Tiroit ultrasonografisinde nodülün görünümünün kanser açısından şüpheli olması veya büyüklüğünün 1.5 santimetrenin üzerinde olması, nodülden iğne biyopsisi yapılmasını gerektirir. İğne biyopsisi sonucunda kanser saptanan veya kanser şüphesi bulunan nodüller ameliyat edilmelidir.

NE ZAMAN AMELİYAT OLMAK GEREKİR?

  • Nodüler guatrda tiroit fazla çalışıyorsa (Zehirli guatr varsa),
  • Nodüllerde kanser veya kanser şüphesi varsa,
  • Hastada boyun bölgesine daha önce farklı sebeplerle radyoterapi yapılmışsa,
  • Nodül çapı 4 cm’nin üzerindeyse,
  • Nodüllerde hızlı büyüme saptanırsa ameliyat gerekir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal