Times Meydanı’nda Türk Kahvesi günü kutlandı

New York şehrinin ünlü meydanı Times Meydanı’nda 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü programı düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı etkinlik renkli anlara sahne oldu.

06.12.2022-14:21 - (Son Güncelleme: 06.12.2022-17:34) Times Meydanı’nda Türk Kahvesi günü kutlandı

Amerika’nın New York şehrinde bulunan ünlü Times Meydanı’nda, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü nedeniyle program düzenlendi.  Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) ve Turkish Coffee Lady Vakfı tarafından organize edilen programa Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, Türk Amerikan toplumundan sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ABD Türkler sayesinde kahve tüketiyor

Programda konuşma yapan TADF Başkanı Gülay Aydemir, 5 Aralık’ı Dünya Türk Kahvesi Günü olarak tanıyan New York Belediyesinin Başkanı Eric Adams'a teşekkür ederken, Başkonsolos Özgür de Türk kahvesinin Türk kültüründe önemli yeri olduğunu hatırlatarak, ABD'de Türk kahvesinin tanıtımı için çaba harcayan herkese teşekkürlerini iletti. AA muhabirine konuşan Turkish Coffee Lady Vakfı Başkanı Gizem Salcığıl White, Dünya Türk Kahvesi Günü'nü New York’un kalbi Times Meydanı’nda kutlamaktan çok mutlu olduklarını ifade etti.

Türk kahvesinin dünya için çok önemli bir kültürel miras olduğu vurgusundan bulunan White, "Bugün ABD’de günde 400 milyon adet kahve tüketiliyorsa aslında Türklerin 16. yüzyılda icat ettiği pişirme metodu sayesindedir." diye konuştu. White, birçok önemli Avrupa şehirlerinin 5 Aralık’ı Dünya Türk Kahvesi Günü olarak tanıdığını belirterek, “Önümüzdeki sene, Cumhuriyet'imizin 100. yılında bu şehirleri 100'e çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Times Meydanında Türk kahvesi tanıtıldı

Canlı müzik ve dans gösterilerinin yapıldığı programda, Times Meydanı yakınındaki iki ayrı dijital ekranda Türk kahvesinin tarihi ve özelliklerinin anlatıldığı tanıtım filmi yayımlandı. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2013 yılında Türk Kahvesi Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilmiş ve kabul edildiği tarih 5 Aralık, "Dünya Türk Kahvesi Günü" olarak kutlanmaya başlamıştı. ABD'de, başkent Washington D.C'nin Belediye Başkanı Muriel Bowser, 2020’de, 5 Aralık'ı "Türk Kahvesi Günü" ilan eden ilk belediye başkanı olmuştu.

Fatma Eles
fatmaeles1225@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal