Ticaret Bakanı Mehmet Muş Nisan ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı: İhracatta yeni rekor!

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında nisan ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. İhracatta yeni bir rekor kırıldı.

05.05.2022-14:47 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-15:19)

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda Ticaret Bakanı Mehmet Muş nisan ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

İhracatın nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolara ulaştığını belirten Ticaret Bakanı Mehmet Muş: "Bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır." ifadelerini kullandı.

1 milyar 956 milyon dolarlık ihracat

Türkiye'nin ihracatta 2022 yılındaki başarısına değinen Bakan Muş: "Geride bıraktığımız nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. 2022 yılının ilk üç ayında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Böylelikle artış serimiz devam etmiştir. Öte yandan, 29 Nisan'da gerçekleştirdiğimiz 1 milyar 956 milyon dolarlık ihracatımız, Cumhuriyet tarihinde yalnızca bir günde yapılan en yüksek ihracat olması bakımından oldukça değerlidir." sözlerinde bulundu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş

Dış ticaret hacminde yüzde 30,1 artış

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, nisanda dış ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 30,1 artışla 52,8 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.

İhracatın 2021 yılının nisan ayına göre yüzde 35 artışla 29,5 milyar dolara çıktığını belirten Bakan Muş açıklamasında: "Enerji kalemi, 7,7 milyar dolarlık pay ile ithalatımızda önemli bir yer tutmayı sürdürmektedir. Nitekim enerji hariç bakıldığında, ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 100'ün üzerine çıkmıştır. Bu noktada, ocak-nisan dönemi ithalat artışında petrol ve doğal gaz başta olmak üzere, emtia fiyatlarında küresel düzeyde yaşanan artışların etkinliğini sürdürdüğünü görmekteyiz. 2022 Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen 33,2 milyar dolarlık ithalat artışının 20,7 milyar dolarlık kısmı enerji ithalatındaki artıştan, özellikle de doğal gaz ve ham petrol ithalatındaki yükselişten kaynaklanmıştır." ifadelerine yer verdi.

Türkiye oldukça güçlü bir ihracat performansı ortaya koydu

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin ihracat performansına ilişkin: "Dünya Bankası verilerine göre 2022 Mart ayı itibarıyla Avrupa'da doğal gaz fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 591,9 oranında artmıştır. Devam etmekte olan savaş, bu bağlamda artan gerginlik ve Avrupa'nın Rusya'ya enerji bağımlılığını kalıcı biçimde azaltma çabalarına Rusya'nın verdiği karşılık, enerji emtialarında yüksek fiyatların kalıcılığı ve fiyat dalgalanması riskini gündemden düşürmemektedir. Dolayısıyla ithalatımızdaki artışın dünya enerji fiyatlarındaki aşırı artıştan kaynaklandığının bir kez daha altını çizmek istiyorum. Enerji fiyatlarındaki tüm bu olumsuzluklara rağmen, verileri değerlendirdiğimizde ülkemizin geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla oldukça güçlü bir ihracat performansı ortaya koyduğunu ifade edebiliriz." sözlerini kullandı.

Bakan Muş, ihracatta yeni rekorlara ulaşılacağına inancının tam olduğunu ifade ederek: "Özellikle pandemi dönemi de göstermiştir ki Türkiye güvenilir bir tedarikçidir. Güçlü üretim altyapısıyla önemli bir üretim üssüdür. 240,1 milyar dolara ulaşan son 12 aylık ihracatımızla, Cumhurbaşkanı'mızın ortaya koyduğu 2022 yıl sonu hedefi olan 250 milyar dolara emin adımlarla ilerliyoruz. Sizlerle el ele vererek ihracatımızı, istihdamımızı ve ekonomik büyümemizi daha da yukarılara çekeceğiz. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz ve Türk ürünlerini ihraç ederek ülkeye döviz girişini, yatırımları ve istihdamı artırıp Türkiye ekonomisini daha da güçlendireceğiz." değerlendirmelerinde bulundu.

Mehlika Karadayı
mehlikakaradayi@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal