Gram altın yükselecek mi, düşecek mi? Uzmanından düğün yapacaklara üzecek altın yorumu: Ucuz altın bulamayacaksınız!

Başta ABD Merkez Bankası Fed, bugün de yurt içinde nisan ayı enflasyon rakamları. Altın ve dolar fiyatları iki önemli kararı atlattı. Ancak uzun zamandır belirsizlik hakim olan fiyatlarda sisli havanın dağılmasıyla 5 Mayıs Perşembe günü hareketlilik arttı. Dolar/TL kuru, Euro ve gram altın yükselişe geçti. 'Gram altın yükselecek mi, düşecek mi?' diye merak eden yatırımcılara Finans Uzmanı İslam Memiş’ten çok kritik bir uyarı geldi.

05.05.2022-15:02 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-15:06) Gram altın yükselecek mi, düşecek mi? Uzmanından düğün yapacaklara üzecek altın yorumu: Ucuz altın bulamayacaksınız!

Amerika Merkez Bankası Fed dün akşam piyasaların ve yatırımcıların uzun zamandır beklediği faiz kararını duyurdu. Banka beklentilere eş değer olarak faizleri 50 baz puan artırma kararı aldı. Yapılan toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Jerome Powell konuşmasında iki toplantı için daha '50 baz puanlık artış' mesajı verirken, düşünüldüğü gibi 75 baz puanlık artışın düşünülen bir şey olmadığını dile getirdi.

Altının ons fiyatı dün 1866 dolar seviyelerinde hareket ederken Powell’ın açıklamaları sonrası 1889 dolara kadar yükseldi. Ons altın yeni güne ise yüzde 1’den fazla değer kazancıyla başlayarak 1901 lirayı aştı. Ons altın şu sıralar 1897 dolar seviyelerinde.


Enflasyon rakamları emtia piyasasını hareketlendirdi

Fed’in sonrasında günün en önemli verisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından geldi. Kurum nisan ayına dair enflasyon rakamlarını paylaştı. Bu bağlamda enflasyon yüzde 70 sınırına dayandı. Üretici enflasyonu da yüzde 121 artış yaşadı.

Rakamların açıklanmasının ardından gözler altın ve dolar fiyatlarına çevrildi. ABD Merkez Bankası Fed’in dün faizleri 50 baz puan arttırmasıyla düşüşe geçerek 14,70 seviyelerine çekilen dolar kuru yeni günde 14,72 seviyelerinde bulunuyordu. Enflasyon rakamları sonrasında kur yönünü yukarı çevirerek gün içinde en yüksek 14,87 lirayı gördü. Euro/TL de 15,78’e kadar tırmandı.

Ramazan Bayramı sebebiyle piyasaların kapalı olduğu günde 890 lira seviyelerine kadar geri çekilen altının gram fiyatı enflasyon rakamları öncesinde güne yüzde 1 yükselişle 901 lira seviyelerinden başlamıştı. Gram altın fiyatı ons altın ve dolar/TL kurundaki yükselişten destek bularak 907 liraya yaklaştı.


'Ucuz altın bulamayacaksınız'

Enflasyon verilerini özel bir haber ajansının internet sitesinde değerlendirmede bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bütün merkez bankalarının enflasyon karşısında eridiğini vurgulayarak, 'Fed, açıkça bizim sorunumuz enflasyon ve bunu düşürmek için tüm enstrümanları kullanacağız, diyor. Yıl içinde 2 ya da 3 kez 50 baz puanlık faiz artırımına gidecek. Fed, nereye gideceğimizi bilmiyoruz, diyor. Fed’in doların değerini artırması bizi doğrudan ilgilendiriyor. Altının fiyatı onsla yani dolarla hesaplandığı için ister istemez gram altını etkileyecek.' dedi ve sözü düğün yapacaklara getirdi, 'Düğün yapacaksanız ucuz bir altın bulamayacaksınız. Altın borçlanmayın, iki katı ödersiniz. Bankaların makas aralıkları açık. Al-satın önüne geçildi. Merkez bankaları bu süreci devam ettirecek' açıklamalarında bulundu.   

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal