Terör örgütü PKK, Irak ordusu tarafından ateş altına alındı: Sincar'da diz çöktü

Terör örgütü PKK'nın ikinci Kandil yapmaya çalıştığı Sincar, Irak ordusu tarafından yoğun ateş altına alındı. 2 gün süren çatışmaların ardından bölge yeniden Irak'ın kontrolüne geçti. Bu süreçte 4 bini aşkın sivil bölgeden kaçtı.

05.05.2022-10:29 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-11:23) Terör örgütü PKK, Irak ordusu tarafından ateş altına alındı: Sincar'da diz çöktü

Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar ilçesinde, terör örgütü PKK'ya bağlı YBŞ (Sincar Savunma Birlikleri) unsurları ile Irak ordusu arasındaki çatışmaların ardından yeniden devlet otoritesi sağlandı. Irak ordusu ile PKK bağlantılı Sincar Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında pazar günü patlak veren çatışmaların ardından 4 bini aşkın Ezidi'nin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı yetkilisi Hüseyin Klari, "son çatışmalar sonrasında 710 ailenin, başka bir deyişle 4 bin 83 kişinin evini terk ettiğini" ve IKBY kontrolünde başta Dohuk olmak üzere çeşitli bölgelere yerleştirildiğini bildirdi.

Sincar'da terör örgütü PKK'ya bağlı YBŞ (Sincar Savunma Birlikleri) unsurları ile Irak ordusu arasında çıkan çatışmada 1 Irak askerinin hayatını kaybettiği öne sürülmüştü.


Durum normale döndü

Irak Göç Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Sincar'da durumun normale döndüğü belirtilerek yer değiştirmelerin geçici nitelikte olduğu kaydedildi. Irak ordusu da Sincar'da çatışmaların durduğunu ve kontrolün yeniden ele geçirildiğini bildirdi. Açıklamada, 'Operasyonların hedefi, Sincar'ın yeniden imarı ve yerinden edilenlerin geri dönüşü için güvenli ortamı yaratmak, güvenlik ve asayişi sağlamaktı' açıklamasında bulunuldu. Irak ordusu, YBŞ'nin bölgede kontrol noktaları oluşturması ve vatandaşların evlerine dönüşünü engellemesine yanıt olarak son operasyonun düzenlendiğini, bölgede devlet otoritesinin yeniden sağlandığını bildirdi. Diğer taraftan Irak ordusu, önceki gün PKK'lı teröristlerin iki saat içinde bütün karargahlarını boşaltıp bölgeden ayrılmamaları halinde 'büyük bir darbe vuracakları' uyarısında bulunmuş, terör örgütü çekilmek zorunda kalmıştı.

Irak'taki Ezidi Demokrat Partisi Genel Sekreteri ve Ezidhan Güçleri Sorumlusu Haydar Şeşo, 'PKK Sincar'a bağlı Sinun nahiyesindeki Dugire Kampı'nda Irak ordusu ile girdiği çatışmada yenildi ve bölgedeki yerlerini boşaltmak zorunda kaldı' açıklamalarında bulundu.

İran destekli milisler, PKK ile çatışmada

Türkiye'nin terör örgütlerine yönelik sınır ötesi operasyonları devam ederken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından dikkat çeken bir rapor yayımlandı. Al-Monitor'de yer alan habere göre ABD askeri istihbarat birimleri; İran destekli militanların terör örgütü PKK ile Türkiye'ye karşı koordineli saldırılar düzenlediğine dair bulgularını ve görüşlerini paylaştı. ABD Savunma İstihbarat Ajansı (DIA) tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda; 'Türkiye'nin şubatta Kuzey Irak'ta PKK'yı hedef aldığı saldırıların ardından İran destekli militan bir grup, Musul'un kuzeyindeki Türkiye'nin askeri üssüne roket saldırısı düzenledi. DIA, Türkiye'nin İHA ile PKK'yı vurmasına tepki olarak bu militan grubun PKK ile koordineli çalışmaya devam edeceğini öngörüyor' açıklamasında bulundu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal