Temmuz 2022 En düşük emekli ve memur maaşı ne kadar olacak? 18 milyon vatandaşın beklediği temmuz ayı zam oranı ile ilgili kritik veriler

Vatandaşların merakla beklediği Temmuz ayı zam oranıyla alakalı detaylar belli oldu. Peki, Temmuz ayı zammı ne kadar olacak? Emekli ve memura ne kadar zam gelecek? İşte detaylar...

17.04.2022-18:19 - (Son Güncelleme: 17.04.2022-18:47) Temmuz 2022 En düşük emekli ve memur maaşı ne kadar olacak? 18 milyon vatandaşın beklediği temmuz ayı zam oranı ile ilgili kritik veriler

Vatandaşların merak içinde beklediği Temmuz ayı zam oranlarıyla ilgili veriler açıklandı. 3 aylık enflasyon oranı sonrasında altı aylık zamla ilgili de hesaplamalar yapıldı.

Ülkemizde milyonlarca vatandaşın maaş zamları enflasyona endeksli şekilde hesaplanmakta. Bundan dolayı açıklanan enflasyon rakamı yaklaşık 14 milyon emekliyle 4.5 milyon memurun Temmuz ayı zam oranlarını yakından ilgilendirmekte.

3 aylık artış kesinleşti

Mart ayındaki enflasyon oranlarının açıklanması ile beraber emekliler ile memurların Temmuz ayı zam oranlarıyla alakalı da ipucu ortaya çıktı. Aralık ayında 686,95 olan TÜFE endeksi Mart ayıyla beraber 843,64'e yükseldi. Söz konusu değişim 3 aylık enflasyon oranının %22,81 şeklinde gerçekleşmesine neden oldu. Bu doğrultuda emekli ile memurlar için ilk 3 ayın oranları da netleşmiş oldu. Aynı zamanda Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları doğrultusunda altı aylık enflasyon oranları da hesaplandı. Yani Temmuz'daki artışla alakalı hesapla yapıldı.

SSK ile BAĞ-KUR emeklilerine %34.62

Yaklaşık sekiz milyonu bulan SSK ile BAĞ-KUR emeklilerine senede 2 defa zam yapılmakta. Söz konusu zamlar enflasyon oranına göre yapılıyor. Ocak ile Temmuz aylarında yapılan zamlar bir önce ki altı aylık enflasyon oranına göre yapılıyor. Yani, SSK ile BAĞ-KUR emeklisi olanlar Temmuz ayında Aralık ve Haziran arasında oluşmuş altı aylık enflasyon kadar zam alacak.

Mart ayının enflasyon oranlarının belli olmasıyla beraber altı aylık oranın yarısı da belli oldu. SSK ile BAĞ-KUR emeklisi olanların 3 aylık enflasyon artış oranları %22.82 şeklinde gerçekleşti. Artık 3 aylık bir veri eklemesi daha yapılacak. Bundan sonra ki aylarda oranlar 0 çıksa dahi 22.81 oranı kesinleşmiş oldu.

Nisan, Mayıs ile Haziran aylarında oluşması beklenen enflasyon bu rakama ilave edilerek Temmuz ayında SSK ile BAĞ-KUR emeklilerine enflasyon artışı şeklinde verilerek aylıklarına yansıtılacak. Temmuz ayının aylıkları ise zamlı olarak yatırılacak.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anket sonuçları doğrultusunda altı aylık enflasyonun oranları %34,62. Bu doğrultuda SSK ile BAĞ-KUR emeklisi olanların Temmuz ayındaki enflasyon artışları %34,62 şeklinde uygulanacak.

Zamlar sonrası maaşlar ne kadar olacak?

Yapılan hesaplamaların sonucunda %34,62 oranındaki altı aylık enflasyonun olduğu minimum memur maaşı 6429'dan 8622'ye çıkacak.

En az emekli maaşı ise memur emeklilerinde 4289'dan 5753'e, esnaflarda 2948'den 3969'a, 2000 yılı öncesi emekliye ayrılan SSK'lı emeklilerde 3292 TL'den 4432 TL'ye yükselecek.

 Temmuz ayı zamları

Ek zam yapılacak mı?

Emekli ve memurlar için Ocak ayında mecliste çıkan yasa ile ek zam imkanı sağlanmıştı. Bu doğrultuda SSK ile BAĞ-KUR emeklisi olanların taban aylıkları 1500'den 2500 TL'ye yükseltilmişti.

Memurlar ile memur emeklisi olanların sözleşmede %5 olan zam oranları enflasyon farkının dışında 2.5 puan artış göstererek %7,5 olmuş ve enflasyon farkı ile beraber oran %30.95'e çıkmıştı.

Temmuz ayında gerçekleşecek değerlendirmelerin ardından memurlar ile memur emeklilerinin %7 olan toplu sözleşme zam oranlarında artış olması gündeme gelecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal