Telefonlara AFAD'dan neden mesaj geldi? AFAD Hayati Uyarı mesajı nedir, hangi iller için geçerli?

Birkaç gündür ülkemizin dört bir yanında devam eden yağışlı hava şartlarından dolayı AFAD vatandaşlara uyarı mesajı gönderdi. AFAD tarafından gelen mesajlar karşısında telaşlanan vatandaşlar "AFAD mesajları neden atıldı? AFAD uyarısı hangi iller geçerlidir?" gibi sorulara yanıt arıyor. İşte AFAD tarafından atılan uyarı mesajının detayları...

12.06.2022-16:32 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-16:37) Telefonlara AFAD'dan neden mesaj geldi? AFAD Hayati Uyarı mesajı nedir, hangi iller için geçerli?

AFAD bütün telefonlara olumsuz hava koşullarından dolayı uyarı mesajı yolladı. AFAD mesajının sonrasında, "AFAD neden mesaj attı? AFAD uyarıları hangi illeri kapsıyor" sorularına yanıt aranmaya başladı. İşte konuyla ilgili ayrıntılar...

AFAD'dan tüm Türkiye'ye acil durum kodlu uyarı mesajı!

AFAD tarafından vatandaşlara gönderilen uyarı nitelikli mesajda "Ülkemizde devam eden meteorolojik şartlar nedeniyle karşılaştığınız taşkın, sel, heyelan gibi acil durumlarda tek numara 112 acil çağrı merkezini arayınız." ifadeleri yer aldı.

37 il için kuvvetli yağış uyarısı!

Birkaç gündür devam eden kuvvetli yağış için yeni bir uyarı verildi. Meteoroloji, 37 ili kuvvetli sağanak yağış için uyardı.

Telefonda AFAD uyarısı nasıl kapatılıyor?

Telefonunuzun ayarlar bölümünden bildirim ayarlarına girerek "Hayati uyarı bildirimi" seçeneğini devre dışı bıraktığınızda telefonunuza hiçbir şeklide uyarı gelmeyecektir.

 afad'dan telefonlara gelen doğal afet uyarı mesajı nedir

Mesajlı uyarı sistemleri ne oluyor?

İkaz ile alarm haberleriyle afet ve tehlike haberlerinin AFAD Başkanlığı tarafından kurulmuş olan sistemle tehdit içeren yerleşim bölgelerine, GSM Operatörler aracılığı ile cep telefonları ile sosyal medyaya mesaj gönderimi sağlayan uyarı sistemidir.

AFAD Başkanlığı'na kurulacak merkez üzerinden ülkemizin her yerine GSM Operatörleri tarafından sağlanacak Cell Broadcast (hücresel yayın sistemi) Yöntemi ile, 112. kanaldan ikaz ile alarm haberleriyle afet ve acil durum bilgilerinin sirenlerin duyuru sahasının dışında kalan tehlikeli bölgelerde yaşamakta olan vatandaşların cep telefonlarına mesaj yoluyla uyarı yapılması amaçlanmıştır.

 afad doğal afet uyarısı

AFAD nedir?

Ülkemiz tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısından dolayı doğal afetlere elverişli bir ülkedir.

Türkiye'de dünya genelinde depremlerde can kaybı bakımından 3., etkilenmekte olan kişi sayısı bakımından ise 8. sırada yer alıyor. Her sene ortalama 5-6 büyüklüğünde minimum 1 deprem meydana gelmektedir.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise yaşanan doğal afetlerin önüne geçilmesi ve çıkacak zararların en aza indirilmesi, afetlere müdahalede bulunulması ve afet sonrasında ki iyileştirme çalışmalarının hızlı bir şekilde tamamlanması amacı ile gerekli faaliyetleri planlama, yönlendirme, destekleme, koordine etme ve etkin uygulama için Türkiye'nin bütün kurum ve kuruluşları arasında işbirliği yapan, geniş kapsamlı, çok aktörlü, bu alandaki kaynakları doğru bir şekilde kullanmaya dikkat eden, çalışmalarında disiplini ön plana çıkaran, esnek ve dinamik yapıyla teşkil edilen bir kurumdur.

Tüm bunlar doğrultusunda, Türkiye'de afet yönetiminde yeni bir model uygulamaya koyularak eskiden kriz yönetimi olan öncelik artık risk yönetimine verilmiştir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal