ODTÜ’de Klorokin Sentezlendi

Coronavirüsle mücadele kapsamında ülkemizde tüm çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. ODTÜ’deki bilim insanlarımız da cirüse karşı etkili olan klorokini sentezlemeyi başardı.

15.04.2020-09:41 - (Son Güncelleme: 15.04.2020-17:22)

Bilim insanlarını heyecanlandıran çalışmanın adresi, sıtma ilacı olarak kullanılan klorokini sentezlemeyi başardı. Sentezleme başarısı 10 gün süren çalışmanın ardından geldi.

Çalışmalar tamamen yerli imkanlarla yapıldı. Bulunacak ilacın hammaddesi olabilecek bu sentezleme başarısı için Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Akdağ bir süre önce gönüllü ekibi ile laboratuvara girdi ve çalışmalara başladı.

Akdağ, yaptığı açıklamada, "Grup için, insanlık için, Türkiye için bana göre bir başarıdır. Temel bilimci olarak yapabileceğimizi düşündük. Dolayısıyla bir planlamaya girdik. Laboratuvarda hangi maddeler var, hangi maddeleri nasıl değiştiririz, nasıl baz optimize ederiz dedik ve başladık işe ve yaptık" ifadelerini kullandı.

Klorokin çalışma süresince 10 basamakta sentezlendi. Ayrıca Akdağ, "Biz temel bilimci olduğumuz için sentezledik. İleride kıtlığımız olduğunda nasıl yapabileceğimizi biliyoruz. Bir şekilde doğada aç kalmıyoruz diyelim" sözlerini sarf etti.

İlacın ham madde üretimini yerlileştirmek için atılan bu önemli adımın ardından bilim ekibi çalışmalarını ileri boyuta götürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal