Milli Tankımız Altay Dünyanın En Modern 15 Ana Muharebe Tankı Arasında

Geçtiğimiz günlerde yerli ve milli tankımız Altay'ın tamamlanma süreçleri ilgili çıkan iddialar bir yana dursun, uluslararası alanda ülkelerin askeri alanlardaki çalışmalarını araştıran bir kuruluş olan Army Recognition dünyadaki en güçlü 15 tankı belirledi. Listede Altay tankı da yer alıyor.

04.02.2020-12:50 - (Son Güncelleme: 04.02.2020-10:04)

Altay Tankı, bilindiği üzere Türkiye'nin 2008 yılında başlattığı ve T-1, T-2, T-3 olmak üzere üç prototipte geliştirme çalışmaları devam ettiği ilk milli ana muharebe tankı. BMC'nin ana yüklenicisi olduğu Altay Tankı projesinin ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, Makine Kimya Enstitüsü Kurumu, BMC Power gibi pekçok yerli alt yüklenici firması da bulunuyor. 

En son Nisan 2018'de, tekerlekli zırhlı ve taktik araç üreticisi Türk Şirketi BMC'nin yerli muharebe tankı'nın geliştirilmesine ve üretilmesine devam edilmesi için yapılan ihaleyi kazandı ve T1 serisinin üretimine geçildiğini belirtelim. 

Son 10 yılda hemen her dönemde gündeme gelmiş milli tankımız Altay, üretiminde uluslararası alanda zorluklarla da mücadele ediyor. Bu kapsamda Altay'ın ihraç edilmesi ve kullanılmasında tam bağımsızlığın elde edilmesi amacıyla tamamen yerli teknoloji ve patentlerinin kullanılması hedefleniyor. Bu kapsamda şimdiye kadar T1 modellerinden 250 adetinin seri üretimine geçildi ve projede T1 modellerinin tamamlanması için 2021 yılı belirlendi.

Ayrıca bu sayının kademeli olarak 1000'e çıkarılması konusunda 2018 Kasım ayında BMC ile Savunma Sanayi arasında yeni bir sözleşme imzalandığını da söyleyelim. T1 serisi APS (Aktif Koruma Sistemi) ve Roketsan tarafından üretilen ilave zırh ile donatılacak. 6 kilometre mevziye sahip roketlere sahip olacak.

T1 tankından sonra alt yüklenici BMC Power tarafından üretilecek Batu-1500 isimli 1500 beygirlik yerli motorun T2 serisine yetiştirilmesi planlanıyor. Eğer bu gerçekleşirse bu alanda kelimenin tam anlamıyla çağ atlanacak. Ayrıca yerli tank motoru fırtına obüslerinde de kullanılabilecek.

Sonrasında sırasıyla T2 ve T3 modelleri geliştirilecek. T2 modellerinde T1'in üzerinde arttırılmış koruma, gelişmiş durum farkındalık sistemi eklenecek ve başlangıç olarak 210 adet üretilecek. Yeni zırh, izole mühimmat konfigürasyonu, lazer güdümlü atış kabiliyeti, mürettebat eğitim modu ve mobil net kamuflaj gibi birçok iyileştirmeyi içerecek.

T3 modeli ise insansız bir taret ve  otomatik yükleyici sistemine sahip olacak. Bu sistem günümüzde sadece Rus tanklarında bulunuyor. 

Army Recognition, şu anda üretimde olan veya bugüne kadar seri üretime hazır bulunan en modern 15 ana muharebe tankını (01 Şubat 2020 itibariyle) listeledi. Listede Türkiye'nin yanısıra ABD, Çin, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya, Güney Kore, İsrail, Arjantin ve İran bulunuyor.

İşte listelenen dünyanın en güçlü 15 tankının bulunduğu listedeki tank modelleri şu şekilde belirtildi: Challenger 2 Streefighter, T-90MS ve T-14 Armata Tankları ile Rusya, M1A2 SEP V3, VT4 (MBT-3000) modelleri ile ABD, Tip 99 (ZTZ99) ile Çin, Leclerc XLR ile Fransa, Fransa ve Almanya ortak yapımı "Leoclerc" EMBT,  Leopard 2A7 ile Almanya, Challenger 2 ile İngiltere, Altay Tankı ile Türkiye, TAM 2IP ile Arjantin, K2 Kara Panter ile Güney Kore, Tip 10 modeliyle Japonya, Merkava IV Barak ile İsrail ve İran'ın Karrar modeli yer aldı.

Army Recognition'da Altay Tankı hakkında şu bilgilere yer veriliyor:

"ALTAY'ın tasarımı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teknik ve taktik taleplerinden kaynaklanan her türlü operasyonel gereksinimi karşılamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda ALTAY, modern tanklarda kullanılan en son teknolojilerle donatılmıştır. Üstün ateş gücü ve isabet oranı, yüksek hareket kabiliyeti ve hayatta kalma özellikleri ile ALTAY'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin temel ve caydırıcı varlıklarından biri olacağı öngörülmektedir.



ALTAY tankı, tankı her türlü tehdide karşı korumak için modüler kompozit zırhlarla donatılmıştır. Türk Roketsan Şirketi, Hyundai Rotem aracılığıyla da teknoloji transferi yoluyla Modüler Zırh Paketini geliştirmekle görevlendirildi. Roketsan, ALTAY Türk ana muharebe tankı Zırh Sisteminin tasarımı ve geliştirilmesi sorumluluğuna sahiptir. Roketsan, hafif ve ağır zırhlı araç koruma çözümleri için güncel tasarım, üretim ve test teknolojilerini bir araya getiren tamamen yeni bir balistik koruma altyapısı kurmuştur.



Depoya engebeli arazilerde istenen performansı sağlamak için 1.500 beygir gücünde yüksek teknoloji ürünü bir motorla donatılmıştır. Süspansiyon, ön tarafta avara, arkada tahrik dişlisi bulunan yedi çift lastik tekerlekli yol tekerleğinin her iki yanından oluşur. ALTAY, maksimum saatte 70 km hıza ulaşabilir. Araç ayrıca 4,1 m derinlikteki su yüzeyinden geçebilir.


Ana ve ikincil silahları kontrol etmek için ALTAY için özel olarak yeni nesil bir yangın kontrol sistemi tasarlanmıştır. Altay, CBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer) koruma sistemine sahiptir. Altay'daki standart ekipman arasında C3I (Komuta, Kontrol, İletişim ve İstihbarat) sistemi, savaş alanı hedef tanımlama sistemi, yaşam destek sistemi, yardımcı güç ünitesi, yangın söndürme ve patlama bastırma sistemi ve 360 derece durumsal farkındalık sistemi bulunmaktadır."

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal