Hava Kuvvetlerinin Gizli Kahramanları: KC-135R Tanker Uçakları

Havada yakıt ikmali, hava araçlarının menzil, havada kalış süresi, faydalı yük kapasitesi ve esnekliğinin doğrudan doğruya arttırılmasına olanak tanımaktadır. Tanker uçakları Çağdaş hava kuvvetleri için oldukça önemli bir güç çarpanıdır.

15.01.2020-11:53 - (Son Güncelleme: 15.01.2020-11:23)

Tanker uçakları, muharip jet uçaklarını desteklemek amacıyla birden fazla konseptte kullanılabiliyor. Bunlardan ilki ve en çok kullanılanı, uzak bölgelere intikal esnasında yakıt desteği sağlanmasıdır. İkinci olarak da, belirli bir hava sahasının korunması amacıyla görev icra edilirken, uçakların normal havada kalış sürelerinin üzerine çıkılması dolayısıyla yakıt ikmali yapılmasıdır.

Ayrıca başka bir senaryo da kara ve deniz hedeflerine karşı taarruz gerçekleştirilirken, muharip jet uçaklarının muharebe yarı çapının uzatılması amacıyla havada yakıt ikmali gerçekleştirilmesidir. Muharip olsun olmasın, döner kanatlı ve sabit kanatlı pek çok hava aracına havada yakıt ikmali gerçekleştirildiği, dikkat çekilmesi gereken önemli bir noktadır.

Bu platformlar arasında kargo uçaklarından havadan erken ikaz ve komuta kontrol uçaklarına, helikopterlerden tiltrotor hava araçlarına pek çok farklı sistem bulunmaktadır.

Türk Hava Kuvvetlerinin Gizli Kahramanları

Türk Hava Kuvvetleri filosunda yer alan savaş uçaklarının hareket kabiliyetini artıran KC-135R uçakları 1995 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterine girdi. Filoda yedi adet bulunan ve probe sistemi ile Türk Hava Kuvvetleri envanterinde yer alan F-4 ve F-16 uçaklarına yakıt ikmali gerçekleştirebilen uçaklar Türk Hava Kuvvetleri’nin hareket yarı çapını önemli ölçüde genişletiyor.

Hangi Ülke Ne Kadar Tanker Uçağına Sahip?

Günümüzde başlıca bir kaç NATO ülkesinin mevcut tanker uçağı envanterine ve tedarik etmeyi planladıkları platformlara göz atılırsa; Kanada, Fransa, Almanya, Türkiye, İtalya, İspanya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere 8 ülkenin envanterinde bulunmaktadır.

Tanker Uçaklarının Geleceği

Değinilmesi gereken önemli bir husus da tanker uçaklar ile insansız sistemler arasındaki ilişkidir. Yakın geçmişte yapılan denemeler, insansız muharip hava araçlarının tanker uçaklardan efektif şekilde yakıt ikmali yapabileceğini göstermiştir.

Fakat asıl ele alınması gereken konu, insansız uçaklardan bir başka insansız hava aracına veya insanlı bir uçağa yakıt ikmali yapılabilmesidir. Bu çerçevede Amerikan Deniz Kuvvetleri, uçak gemisinde konuşlandırılacak bir tanker İHA (insansız hava aracı)’nın gelişirilmesi ve sınırlı sayıda temini için çalışmaktadır.

Böylelikle, uçak gemilerinde kullanılan uçakların gövde gövdeye yakıt ikmali yapma gereksiniminin de önüne geçilmesi mümkün olacaktır.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal