Aderans Nedir?

Aderans tıp nedir? Aderans artırıcı astar nedir? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.

05.05.2018-17:14 - (Son Güncelleme: 05.05.2018-17:01) Aderans Nedir?

Aderans, donatı ve betonun birbirlerine etkisi neticesinde bir kaç şekil değişiklikleri ile olur. Bu vaziyet neticesinde malzemeler arasında gerilme geçişleri meydana gelir. Malzemeler arasında kayma oluşmadan meydana gelen bu gerilme geçişine aderans denir.

Aderansın betonarmeye faydalı katkıları olur. Bu katkı neticesinde birden fazla malzemenin bir arada kullanılması mümkün olmaktadır. Aderans basitçe birbirinden değişik malzemenin birlike çalışması anlamına da gelebilir. Tutunma olarak da isimlendirilebilir. Daha çok iki malzemenin sürtünme kuvvetleri neticesinde birlikte çalışma gerilmeleri meydana gelmektedir fakat zaman zaman malzemelerin cinsleri, geometrik şekilleri de aderansa etki yapar.

Aderans birbirinden değişik iki malzemenin birlikte çalışma durumuna denir.
Betonarme demiri ile betonun birbiri içinde birlikte çalışması bir en genel örneğidir. Aderans arttırıcı etkisinden sebeple nervürlü demirler artık betonarme yapılarda zorunlu olmuş hatta yönetmeliklerce de kullanılması mecburi hale getirilmiştir. Betonarme yapılarda aderans boyu tabirine çoğunlukla rastlarsınız çünkü bu boy beton ile betonarme çeliğinin birlikte çalışmasını sağlayan en kısa boya denk gelmektedir. Bu da betornarme yapı içinde çelik eklerinde, filizlerde, kiriş-kolon mesnet bağlantılarında demirin ne kadar uzunlukta olması gerektiğinin yanıtını vermektedir.

Çelik yapılarda ise çelik ankraj tijlerinin veya dübellerinin uygulandığı çelik yapının betonarme temele, kolona veya kirişe bağlandığı yerlerde önem kazanır. Ankraj tijlerinin çapları, uzunlukları, beton kalitesi gibi durumlar aderansa etki yapar ve çeliğin betondan ne kadar yük aldığında sıyrılacağını gösterir.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal