Tekirdağ'da Yerli Ayçiçeği Tohumu Projesi’nde Yetiştirilen Ürünlerin Hasadı Yapıldı

Geliştirilen projeyle Türkiye'de yerli ayçiçeği tohumu geliştirilip verim ve kalite açısından dünya pazarında da bulunulmasına sağlayacak yüksek kaliteli yerli ürünler elde edilmesi planlanıyor.

16.09.2021-18:14 - (Son Güncelleme: 16.09.2021-18:14) Tekirdağ'da Yerli Ayçiçeği Tohumu Projesi’nde Yetiştirilen Ürünlerin Hasadı Yapıldı

Tekirdağ'da yerli tohumdan üretilmiş olan ayçiçeğinin hasadı yapıldı. Proje ile Türkiye'de yerli ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi, verim ve kalite bakımından dünya pazarında da söz sahibi olunmasını sağlayacak yüksek kaliteli yerli çeşitler elde edilmesi hedefleniyor.

YERLİ AYÇİÇEĞİ TOHUMU ÜRETİMİNE ÖNEM VERİYORUZ

Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, hasat töreninde yaptığı konuşmada, yerli ayçiçeği üretimine verdikleri öneme değinerek, 'Proje ile yerli ayçiçeği artık daha fazla üretilecek. Bizler de bu proje için çok heyecanlıyız. Projemizde bugün önemli noktaya geldik ve bugün ilk hasadımızı yapacağız. Sonuçları heyecanla bekliyoruz. Proje ile Türkiye'nin yerli ayçiçeği tohumunda da dünyada söz sahibi olmasını hedefliyoruz. Bunu inşallah hep beraber başaracağız. Proje kapsamında çiftçilerimize eğitimler verilecek ve teknik uygulamalar olacak. Bu proje uzun soluklu bir proje. Hedefimiz yerel tohumları ve yerel üretimi artırmak.' ifadelerini kullandı.


İYİ BİR TARIM ÜLKESİ OLABİLMEK İÇİN TOHUM ÜRETİMİ ÖNEMLİ

Tohum Derneği Başkanı Musa Kaya ise, iyi bir tarım ülkesi olmanın tohum üretimindeki başarıyla ilgili olduğuna değinerek, 'Savola Gıda ile bir araya gelerek projeyi başlattık. Projeyle amacımız ülkemizde yetersiz olan ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi, verim ve kalite yönünden yüksek kaliteli yerli çeşitler elde etmek istiyoruz. Yapılacak hasatla ürünler değerlendirilecek ve sonuçlara bakılacak. İlkini Tekirdağ'da yaptığımız bu projeyi gelecek yıl Konya'da daha sonra da Adana'da gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.' şeklinde konuştu.

AMACIMIZ KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA

Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, küresel gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamanın asıl amaçları olduğunu söyleyerek, 'Bu sene iklim değişikliğinden ayçiçeği belki de çok etkilenmedi ama Konya'da etkilenmiştir. Kuraklığın bütün etkilerini artık hissetmeye başladık. O yüzden çabamız çiftçiye daha verimli, içinde tohum da olan üretim tekniklerini öğretmek ve onlarla iş birliği yapmak. O nedenle bugünkü projedeki gibi özel sektörün çabası çok güzel.' ifadelerini kullandı.


AYÇİÇEĞİ KÜSPESİ İLK 10 SIRADA YER ALIYOR

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de tarımın ülkemiz açısından önemine değinerek, 'Tarım topraklarımızı en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Ayçiçek yağı hepimizin mutfağında olması gereken temel gıda maddelerinden birisi. Halkımızın yüzde 85'i mutfağında ayçiçeği yağı tüketmeyi tercih ediyor. Ayçiçek küspesi de hayvancılar için önem arz ediyor. Ne yazık ki yağlı tohumlar ve türevleri ithalat kalemlerimiz arasında ilk 10 sırada yer alıyor.' dedi.

TARIM VE AYÇİÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA YAPILMALI

Ülkemizde yağlı tohumlar türevlerinde %75 oranında dışarıya bağlı olduğumuza dikkat çekerek, 'Bu nedenle tarım ve ayçiçeğinde stratejik planlama yaparak destekler artırıp, iklim değişikliklerini de göz önünde bulundurarak sürdürülebilir tarımsal politikalar üretmeliyiz. Bunun için de devlet-özel sektör iş birliği ve çiftçimizin gayreti gerekiyor. Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak için hepimiz çaba harcıyoruz. Savola Gıda yerli tohumu destekleyici, herkese örnek olacak projeyi hayata geçiriyorlar. Projeyle yerli ayçiçeği tohumu geliştirilecek, verim artırılacak, çiftçilere eğitim verilecek, modern üretim modeli ön plana çıkmış olacak.' şeklinde konuştu.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ÇEKİRDEK ÇIKARTTILAR

Gerçekleştirilen konuşmalardan sonra ayçiçeği hasadı yapıldı. Çiftçiler tarladaki ürünleri inceledi. Kadınlar ise etkinlik kısmına geleneksel yöntemleri kullanarak çekirdek çıkarttılar.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal