Tek Tük Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Tek tük’ de onlardan biri. Peki; tek tük mü tektük mü, doğrusu nedir, TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘tek tük’ geçen cümleler neler?

05.05.2020-14:44 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-13:35) Tek Tük Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "tek tük"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "tek tük" olarak ortaya çıkıyor. Yani ayrı yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “tektük” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “tek tük” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Az, seyrek”

“Az, seyrek olarak”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Tek tük ışıklar pırıldamaya başlamıştır. (Esat Mahmut Karakurt)

- Arada tek tük gelenlerin çoğu kapıdan bakıp oturmadan geri dönüyorlardı. (Necati Cumalı)

- İşte böylece, bir zamanlar kudretlerine son yokmuş gibi görünen, yeryüzünden silinip gidecekleri akla bile gelmeyen bu devlerin şimdi sadece bataklıklarda tek tük kemikleri, müzelerde iskeletleri ve masallarda korkunç fakat zararsız hatıraları kaldı. (Sabahattin Ali)

- Her yerde olduğu gibi tek tük engeller çıktı ama yaşam bu engellere yaklaşımdan ibarettir. (Franz Kafka)

- Kol kola yürüyoruz tek tük öpüşüyoruz / Sonra ayrılıyoruz korkuyoruz da (Cemal Süreya)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal