Tek linkle bütün bilgileri ele geçiriyorlar: Dolandırıcılar o yöntemle iş arayanları ağına düşürüyor

İş bulma umuduyla arayışlarda bulunan kişileri gözüne kestiren dolandırıcılar, attıkları SMS’teki linke tıklayanların kimlik bilgilerini ele geçiriyor. SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, “Tanımadığınız yerden gelen mesajlara, e-postalara, linklere tıklamayın” dedi.

02.03.2023-09:03 - (Son Güncelleme: 02.03.2023-17:19) Tek linkle bütün bilgileri ele geçiriyorlar: Dolandırıcılar o yöntemle iş arayanları ağına düşürüyor

Her geçen zaman yeni bir yöntemle insanları mağdur eden dolandırıcıların en son yöntemi ortaya çıktı. İş arayışında olan kişileri hedef alan hackerlar, telefonlara attıkları SMS’lerle pek çok kişinin kişisel bilgilerini kolaylıkla ele geçiriyor. SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan’dan ise konu hakkında önemli uyarılar geldi.

Tek linkle bütün bilgileri ele geçiriyorlar

Bu SMS'lere "Merhaba, Başvurunuz şirketimizde iyi maaşlı tam zamanlı bir iş için seçilmiştir. 3000/gün alabilirsiniz bana ulaşın" yazan dolandırıcılar bir de link ekliyor. Bu tür bir mesaj alan iş arayışındaki bazı vatandaşlar, gafil avlanarak bağlantıya tıklıyor. Hackerlar bu noktadan sonra kimlik avı saldırısı için oluşturdukları sahte web sitesi aracılığıyla kullanıcıların kişisel verilerini hatta bankacılık bilgilerini de ele geçiriyor. Aldıkları mesaj karşısında endişeye kapılan vatandaşlar şikayet sitelerine başvuruda bulunuyor. Son dönemde özellikle deprem sürecinde dijital dolandırıcılar, çok yoğun bir şekilde kendini göstermeye başladı diyen Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, "Bu yöntemin adı bir dijital dolandırıcılık taktiği Phishing (oltalama) taktiği. Bu ucuz bir reklam olabilir, bir yardım linki olabilir ya da bir lokasyon olabilir. O linke tıkladığınız zaman sizin sisteminize bir giriş olmakta. Bu yüzden asla tanımadığınız yerlerden gelen mesajlara, e-postalara, linklere tıklanmaması lazım" dedi.

Dolandırıcılar İş İlanı Mesajı

Üç ayda bir şifre değiştirin

DijitaL güvenlik konusunda bilinçli olunması gerektiğini belirten Eraslan, "Mutlaka şifrelerimizi üç ayda bir değiştirmemiz, büyük ve küçük harf ve karakterlere dikkat etmemiz gerekmekte. Halka açık yerlerde banka işlemleri, önemli yazışmalarımızı, fotoğraflarımızı göndermemeliyiz. Bununla beraber sosyal mühendislik dediğimiz özellikle çocukları hedef alan bir yöntem var. Burada da kişisel bilgiler ve anne-baba- soyadları, adresler, telefonlar bunlara çok dikkat edilmeli. Deprem sürecinde kampanyalarda birçok insan kendini bu anlamda paylaştılar. Bu telefonlar üzerinden de çeşitli dolandırıcılık sistemleri olabilir. Bu arada çok önemli bir yöntemle site klonlaması e-Devlet'ten tutun, Cumhurbaşkanına kadar birçok site klonlanmış, taklit edilmiş, böylesi sitelerin de başında https diye bilinen güvenlik protokolüne dikkat edilmesi gerekmekte" ifadelerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal