Hava durumu uzmanından kuraklık uyarısı: Türkiye yüzde 90’lık kuraklığın pençesine düştü

Son zamanlarda hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve yağışların az olması sebebiyle tüm ülkede kuraklık tehdidi ile karşı karşıya. Bu nedenle ötürü “Kar ne zaman yağacak?” sorusuna cevap arıyor. Peki, kar yağacak mı? Meteoroloji son hava durumu tahminlerini aktardı. Dr. Okan Bozyurt, haritaların tarımsal kuraklığa çok yakın bir durumda olduğumuzu gösterdiğini belirten yağışlarla ilgili beklentilerini açıkladı. İşte yağmur ve kar için son dakika hava durumu tahminleri

01.03.2023-16:51 - (Son Güncelleme: 01.03.2023-17:53) Hava durumu uzmanından kuraklık uyarısı: Türkiye yüzde 90’lık kuraklığın pençesine düştü

Hava sıcaklıkları bir süredir kış mevsiminin normallerini üzerinde seyrediyor. Bu kapsamda barajlardaki su seviyeleri her geçen gün gittikçe azalmakta. Uzmanlar, kuraklık ihtimaline ilişkin açıklamalarda bulundu. Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü İklim Bilimci Öğretim Üyesi Dr. Okan Bozyurt YouTube kanalından yayınladığı videoda, mart ayının sonuna kadar hava durumu tahminlerini aktardı.

90'lık kısmı kuraklığın pençesine düştü

Bozyurt bu sene yaşanan kuraklık için genel değerlendirmede bulunarak "Bu sene gerçekten afetler yılı deyim yerindeyse. Çünkü depremler zaten keza, zaten deprem herkesin içini yaraladı, hepimizin için yaktı kavurdu adeta. Ama aslında depremlerle uğraşırken bir önemli kavramı daha unuttuğumuzu düşünüyorum ben; kuraklık kavramı. Son haritalara baktığımız zaman gerçekten kuraklığın çok ciddi boyutlara ulaştığını görüyoruz. Özellikle son 3 aylık kuraklık haritasına baktığımızda, Türkiye’nin hemen hemen yüzde 90’lık kısmının ciddi anlamda bir kuraklığın pençesine düştüğünü görüyoruz. Bu şu anda böyle. Eğer bu önümüzdeki günlerde de böyle sürecek olursa o zaman işte ciddi anlamda bizi çok sıkıntılı yaz aylarının beklediğini söylemeden geçemeyeceğim.” İfadelerini kullandı.

Mart ayının sonuna kadar yaptığı hava durumu tahminde, verilere dayanarak “Artık soğukları ve kar yağışını bir tarafa koyalım. En azından artık yağış olsun yeter psikolojik moduna geldik. Resmen yağış olsun yeter diyoruz. Neyse ki elimizdeki veriler birazcık sevindirici gibi görünüyor şu anda, verilere baktığımız zaman. Evet, yağışlar gelecek gibi. Mart ayının ilk haftasından itibaren yağışlı hava kütleleri adeta ülkemize akın edecek. Özellikle yurdun batı ve doğu kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde yağışlar bekleniyor. Özellikle marmara bölgesi ve marmaranın batısı ağırlıklı olmak üzere ve ege bölgesi, iç egenin bir kısmı ve doğu anadolunun özellikle kuzeydoğu kısımlarında mevsim normallerinin üzerinde yağışlar bekleniyor. Diğer kısımlardaysa mevsim normalleri civarında yağışlar bekleniyor fakat hava sıcaklıklarına baktığımız zaman mevsim normallerinin bir hayli üzerinde bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Soğuk hava kütlesi 

Bu ayın içerisinde beklenen yağışlara yönelik “Mart ayının 7’sinden sonra, yaklaşık 8’i, 9’u ya da 10’u gibi bir soğuk hava kütlesinin ülkemize giriş yapmasını bekliyoruz. Yurdun kuzeybatısından itibaren yani balkanlar üzerinden bir soğuk hava kütlesi bekliyoruz, eğer şartlar değişmezse tabii. Mart’ın 10’una kadar da olsa yine yağışlar devam edecek, yağışlar etkili olacak. Özellikle yurdun kuzey, iç ve doğu bölgelerinde yağışlar yağmur şeklinde görülecek. Yüksek kesimlerde yağışların karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görüleceğini tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Okan Bozyurt'tan mart ayı hava durumu tahmini

Kar ne zaman yağacak?

Bozyurt, mart ayının ortalarına doğru gelecek hava kütlesinin ülkenin kuzey kesimlerine doğru ilerleyeceğini belirterek, ”Özellikle marmaranın yüksek kesimleri, batı ve orta karadenizin iç kesimleri, kuzey iç ege ve göllerin bölgesinde, iç anadoluda ve doğu anadoluda pek çok merkezimizde karla karışık yağmur ve kar yağışlarının beklendiğini şimdiden söyleyebiliriz. Tabii ki bir değişiklik olmazsa.” dedi.

Haritalar bize tarımsal kuraklığa çok yakın bir sınırda olduğunu belirten Bozyurt, “ Barajlarda su seviyesi giderek azalmaya başladı. Keza Şubat’ın ilk haftası birazcık kar yağışları bizi biraz sevindirdi deyim yerindeyse ama maalesef şubatın ilk haftasındaki kar yağışları çok yeterli olmadı çünkü arkası gelmedi. Şubatın ikinci yarısından itibaren hava sıcaklıkları yeniden yükselmeye başladı ve pek çok merkezimizde mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyretti. Dolayısıyla hem buharlaşma şartları hem de yağışın olmaması bu gelen su miktarının tekrar geri kaybolmasına yol açtı.” İfadelerine kullandı.

"Kıyısından dönmüş olacağız"

Tek umutlarının mart ayındaki yapışlar olduğunu belirten Bozyurt, “Yağışlar ve tabii arkasından gelecek nisan ve mayıs yağışları. Ama eğer mart, nisan, mayıs da bizim beklentilerimizin altında olursa artık, şu anda hidrolojik kuraklığı geçtik, az önce tarımsal kuraklık sınırındayız dedim, ve tarımsal kuraklığın tamamıyla içine girmiş olacağız. Dolayısıyla bizi çok sıkıntılı yaz günlerinin beklediğini belirtmeden geçemeyeceğim. Ama mart ayı bizim beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşirse ve arkasından nisan ve mayıs aylarında da yağışlar yine mevsim normalleri civarında veya üzerinde gerçekleşirse o zaman tarımsal kuraklığın kıyısından dönmüş olacağız diye düşünüyorum.

Burada tek korkumuz tarımsal kuraklık değil, aynı zamanda barajlardaki bir hayli azalmış su miktarı olarak da söyleyebilirim. Çünkü barajlar da artık alarm vermeye başladı. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük kentlerimizdeki barajlarda su seviyesi son yılların hemen hemen en düşük seviyesine kadar geldi, geriledi diyebiliriz." şeklinde konuştu.

Meteoroloji'den hava durumu tahmini

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan son değerlendirmelere göre, ülkenin kuzey kesimlerinde parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Karadeniz ile Ankara, Çankırı ve Ardahan illerinin çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin ise az bulutlu geçeceği tahmin edilmekte.

İl il hava durumu

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra doğusunun sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah saatlerinde bölgenin doğusunda yer yer pus ve sis bekleniyor. Bölge genelinde toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor.

EDİRNE °C, 14°C

Parçalı ve çok bulutlu

İSTANBUL °C, 11°C

Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra aralıklı sağanak yağışlı

KIRKLARELİ °C, 12°C

Parçalı ve çok bulutlu

KOCAELİ °C, 15°C

Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra aralıklı sağanak yağış

EGE

Parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor.

A.KARAHİSAR °C, 22°C

Parçalı bulutlu

DENİZLİ °C, 24°C

Parçalı bulutlu

İZMİR °C, 24°C

Parçalı bulutlu

MUĞLA °C, 22°C

Parçalı bulutlu

AKDENİZ

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor.

ADANA °C, 27°C

Parçalı ve az bulutlu

ANTALYA °C, 24°C

Parçalı ve az bulutlu

HATAY °C, 25°C

Parçalı ve az bulutlu

K.MARAŞ °C, 23°C

Parçalı ve az bulutlu

İÇ ANADOLU

Parçalı, batısının yer yer çok bulutlu, Ankara ve Çankırı çevrelerinin sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah saatlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor. Bölgenin kuzeybatı kesimlerinde toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor.

ANKARA °C, 19°C

Parçalı, yer yer çok bulutlu, sabah saatlerinde aralıklı sağanak yağışlı

ESKİŞEHİR °C, 20°C

Parçalı ve çok bulutlu

KONYA °C, 21°C

Parçalı, yer yer çok bulutlu

SİVAS °C, 14°C

Parçalı bulutlu

BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin iç kesimlerinde sabah saatlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor.

BOLU °C, 19°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı

DÜZCE °C, 24°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı

KASTAMONU °C, 17°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı

ZONGULDAK °C, 13°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin iç kesimlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde, yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ riski bulunmaktadır.

AMASYA °C, 19°C

Parçalı, yer yer çok bulutlu, sağanak yağışlı

SAMSUN °C, 14°C

Parçalı, yer yer çok bulutlu, sağanak yağışlı

TOKAT °C, 17°C

Parçalı, yer yer çok bulutlu, sağanak yağışlı

TRABZON °C, 14°C

Parçalı, yer yer çok bulutlu, sağanak yağışlı

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu, akşam saatlerinden sonra Ardahan çevrelerinin yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin kuzey ve doğu kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis bekleniyor. Yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarda çığ riski bulunmaktadır.

ELAZIĞ °C, 17°C

Parçalı ve az bulutlu

ERZURUM °C, 6°C

Parçalı ve az bulutlu

KARS °C, 9°C

Parçalı ve az bulutlu

MALATYA °C, 18°C

Parçalı ve az bulutlu

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin kuzey ve doğu kesimlerinde yer yer pus ve sis bekleniyor.

ADIYAMAN °C, 20°C

Parçalı ve az bulutlu

DİYARBAKIR °C, 20°C

Parçalı ve az bulutlu

GAZİANTEP °C, 23°C

Parçalı ve az bulutlu

ŞANLIURFA °C, 24°C

Parçalı ve az bulutlu

1 MART HAVA DURUMU TAHMİNİ

1 Mart

2 MART HAVA DURUMU TAHMİNİ

2 Mart

3 MART HAVA DURUMU TAHMİNİ

3 Mart

4 MART HAVA DURUMU TAHMİNİ

4 Mart

5 MART HAVA DURUMU TAHMİNİ

5 Mart



Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal