Tebligat adresi nedir, ne demektir?

Mahkeme, icra gibi yasal süreçler konusundaki bildirimleri duyurma amacıyla kullanılan tebligatın adresi merak edilmektedir. Peki Tebligat adresi nedir, ne demektir? İşte sorunun yanıtı...

13.05.2022-11:09 - (Son Güncelleme: 13.05.2022-11:09) Tebligat adresi nedir, ne demektir?

Devlet kurumları genellikle dava veya icra gibi konularda karşı tarafa hukuksal bir işlem olacağını haber etmek için tebligat adı verilen belgeler göndermektedir. TDK ’ya ve farklı kaynaklara göre tebliğ kelimesi ‘’bildirme, haber verme, duyurma’’ anlamına gelen tebligatın adresi ise bir çok insanın araştırdığı konular arasında yer alıyor.

Tebligat adresi nedir, ne demektir?

Tebligat adresi kişiye hukuksal bir sürecin başlaması sonucunda gönderilmektedir. İşte tebligat adresi üzerinde yer alan bilgiler:

Tebligat adresinde bulunan sol köşede üst kısmına gönderen yerin adı yazılmaktadır.

Esas numarası yazılmaktadır. Esas numarası, Mahkeme veya dava işlerini sıralı tutmak adına dosyalara verilen numaradır. E sembolü ile yazılmaktadır.

Tebligat adresinde bulunan sol köşede üst kısmına hangi makamdan geldiyse o isim yazılmaktadır.

Sırası ile dosya numarası, davacı vekili adı ve soyadı, TC numarası, avukatın gerekli bilgi ve adresleri yazmaktadır.

Altında ise davalı vekil adı ve soyadı, avukat adı soyadı ve adresleri yazmaktadır.

Tebligat adresindeki borçlu olan kişinin söz konusu mahkemeye gitmesi zorunludur. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen vatandaşlar polis tarafından zorla olacak şekilde mahkemeye götürülmektedir.

Tebligat adresi

Tebligat çeşitli 5 türde bulunmaktadır. Bu tebligat türleri kişinin girdiği sürece göre değişmektedir. İşte tebligat türleri:

Kapalı Tebligat

Tebliğ yapılacak kişi veya kuruma duruşma saati ve günü, keşif günü ve saati, ihtar, şerh, karar, bilirkişi raporu ya da iddianame gibi belgelerin tebliği yapılmaktadır.

Açık Tebligat

İhtar, duruşma saati ve günü, keşif günü ve saati gibi bilgiler Tebliğ edilmektedir. Bu tür Tebligatta bahsi geçen Tebligatın içine belge konulması gerekmemektedir.

35.Maddeye Göre Tebligat

Bazı şirketlere ve firmalara çıkan bu Tebligat türü, şirket ve firmanın adres değişikli yapması ve bu adresin bildirilmemesi nedeniyle geri dönebilmektedir. Çıkartılan Tebliğ eski iş yerin kapısına asılmaktadır.

İlanen Tebligat

Tebligat kanunu 28 maddeye göre düzenlenen Tebligatlar, kişinin adresi meçhul olduğu durumlarda devreye girmektedir. Yine yapılan araştırmalarda adres tespiti yapılamıyorsa gazete ilanı veya elektronik Tebligatla ilan yapılmaktadır. Adı, soyadı, adresi, yapılan tebliğin konusu, kısa özeti, belirlenen bir davet içinse, hangi gün ve saatte nerede bulunması gerektiği belirtilmektedir.

Elektronik Tebligat

Tebligatın elektronik araçlar veya ortamda gönderilmesine denmektedir Başvurular, gerçek kişi ve tüzel kişiler yetkilisi/temsilcisi tarafından da PTT kurumuna yapılmaktadır. PTT, başvurunun yapılacağı süreden itibaren 1 ay içinde E-tebligat adresini, Bahsi geçen kişilerin kimlik bilgilerini ve tüzel kişilerin sistem bilgilerini oluşturmakta ve UETS sistemine kayıt etmektedir. Yapılan kayıt tek ve benzersiz olacak şekilde hazırlanmaktadır ve kayıtın benzeri yapılması mümkün olamamaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal