TBMM'de Kabul Edildi! Stokçuluk Yapan Asıl Şimdi Yandı

TBMM Genel Kurulu, son dönemlerde yaşanan tedarik kriziyle hammadde ve çeşitli ürünlerde stokçuluk yapanlara göz açtırmayacak yasayı kabul etti.

07.01.2022-10:38 - (Son Güncelleme: 07.01.2022-11:11)

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile birlikte tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunanlara 100 bin ila 2 milyon lira arasında değişen para cezası işlemi uygulanabilecek.

STOKÇULUĞA AĞIR CEZA

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik ile birlikte stokçulara ağır cezalar geliyor. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasa içerisinde darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti rahatsız edici faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici çeşitli faaliyetlerde bulunanlara uygulanan idari para cezasının alt ve üst sınırı yeniden tespit edildi. Söz konusu bu suç için 50 bin ila 500 bin lira arasında yer alan para cezası 100 bin ila 2 milyon lira arasına yükseltilmiş oldu. Böylelikle stokçulara verilecek en düşük ceza 100 bin lira oldu.

LPG DEPOLAMA

Rafinerilerin, rafineri sahası haricinde LPG depolama ihtiyaçlarının karşılanması isteğiyle 'depolama' tanımına rafinericiler de dahil edilecek. LPG depolama kapasitesi yükseltilecek.


LİSANS VERİLMEYECEK

Kaçakçılık Yasası bünyesinde haklarında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunanlar elektrik ve LPG yasaları bünyesinde lisans verilmeyecek.

KATKI PAYINDAN YARARLANACAK

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında, 30 Haziran 2021 tarihinden itibaren işletmeye girecek olan kapasite artışları, işletmeye giriş tarihinden beri yerli katkı fiyatından yararlanacak.

TOBB'UN AİDAT BORÇLARI

TOBB üyelerinin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları ve borsa tescil ücreti ile beraber oda ve borsaların, birliğe bulunan aidat borçları asılları ile Sigortacılık Kanunu uyarınca TOBB'a ödenmesi  sigorta eksperleri ve sigorta acenteleri levha aidat borç asıllarına dair alacaklar yönünden 31 Aralık 2023 tarihine dek derdest olan icra ve iflas takipleri duracak.

14 BİN FİRMA, 101 BİN ÜRÜN DENETLENDİ

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, stokçuluğa dair rakamları milletvekilleri ile paylaştı. Altunyaldız şu açıklamalarda bulundu:

'Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu 2020'de 2 bin 900, 2021'de 2 bin 703 olmak üzere toplamda 5 bin 603 dosya görüşüp karara bağlandı. Bu kapsamda 896 dosyada aykırılık tespit edilmiş ve fahiş fiyat artışı, piyasayı bozan stokçuluk faaliyetleri sonucunda firmalara toplamda 25 milyon 444 bin 478 TL idari para cezası uygulanmıştır. Kurul, bir otomotiv bayisine stokçuluk yaptığı gerekçesiyle 545 bin 550 TL idari para cezası uyguladı. 81 ilde 15 Eylül - 28 Aralık 2021 tarihleri arasında Ticaret Uyum Müdürlüklerince gerçekleştirilen haksız fiyat denetimlerinde toplam 14 bin firma ve 101 bin 338 ürün incelenmiş ve denetlenmiştir.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal