TBMM yeni haftaya yoğun başlayacak: Enerji ve sağlıkla ilgili düzenlemeler geliyor

TBMM Meclis Genel Kurulu, yeni haftada enerj ve sağlık alanları konusunda kritik düzenlemeleri görüşecek. Sağlık çalışanlarını ilgilendiren düzenleme de yer alıyor. İşte detaylar…

12.02.2024-09:14 - (Son Güncelleme: 12.02.2024-17:26)

Haftalık çalışması için yarın mesaiye başlayacak olan Meclis’te gündemin ilk sırasında enerji ve Sağlık konuları olacak. Özellikle enerji alanına öncelik verilecek ve bu alandaki kanun teklifleri değerlendirilecek.

Enerji alanında gelecek teklif kapsamında, yerli üretim ve çeşitli kaynaklardan ithal edilen doğalgazın Türkiye'de sıvılaştırılarak LNG olarak dünya piyasalarına sunulabilmesine olanak tanınıyor.

Enerji verimliliği artacak

Enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen projeler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenecek ve bu destekler bedellerinin en fazla yüzde 30'unu aşmayacak şekilde sağlanacak.

Teklif, içme ve kullanma suyu barajları haricindeki baraj, göl ve göletlerde güneş ve rüzgar enerji sistemlerinin kurulmasına izin veriyor. Bu sayede, yenilenebilir enerji sistemlerinin bu bölgelerde de kullanımına olanak tanınıyor. Ayrıca, olağanüstü durumlarda vatandaşların enerjiye ulaşabilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yetki verilmesini öngörüyor.

TBMM kanun teklifleri

9 bin sağlık personeli alımı yapılacak

NTV’de yer alan habere göre; Genel Kurul'da ele alınacak olan sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi, sağlık alanında personel temininde yaşanan sıkıntılara çözüm getiriyor. Söz konusu teklifle, eleman temininde zorluk yaşanan bölgelerdeki sözleşmeli pozisyon sayısı 27 binden 36 bine yükseltilecek.

Ayrıca, kanun teklifi kapsamında ebelerin görev tanımında değişiklik yapılarak, sezaryen doğum oranını azaltmayı ve normal doğumu teşvik etmeyi amaçlıyor. Ebeler, aktif doğuma katılma ve küçük tıbbi müdahalelerde bulunma yetkisine sahip olacaklar.

Meclis'te grupları bulunan siyasi partilerin Salı ve Çarşamba günleri grup toplantıları gerçekleştirilecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal