Tayvan Boğazı'nda savaş çanları çalıyor: Çin’den tedirgin eden hamle geldi

Tayvan Boğazı’nda ki gerilim devam ediyor. Çin Tayvan ada çevresine 32 hava aracı gönderdi. Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan açıklama geldi. İşte detaylar…

30.08.2023-09:32 - (Son Güncelleme: 30.08.2023-09:43) Tayvan Boğazı'nda savaş çanları çalıyor: Çin’den tedirgin eden hamle geldi

Çin ve Tayvan arasındaki gerilim devam ediyor. Çin’in ada bölgesine uyguladığı taciz sürerken Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada, dün akşamdan sabah saatlerine kadar Ada çevresinde Çin'e ait 32 askeri hava aracı ve 5 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi.

Tayvan Boğazı’nda gerilim 

AA’da yer alan habere göre; Bakanlıktan yapılan açılamada; 32 hava aracından 12'sinin, Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahada uçtuğu,  6 "J-10" ve 4 "J-16" tipi savaş uçağı ile "BZK-005" tipi silahsız dron Tayvan Boğazı'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçti, "Y-9" tipi askeri nakliye uçağı ADIZ'ın güneybatısında uçtu bilgisi yer aldı. 

Çin’den tansiyonu yükselten hamle

Çin'in kendisine ait olduğunu iddia ettiği Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor. Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal