Tarihin Kara Lekesi Hocalı Katliamı'nın Üzerinden 29 Sene Geçti

Tarihin kara lekesi olan Hocalı Katliamı'nın üzerinden 29 sene geçmesine rağmen acısı yüreklerde hala taze...

26.02.2021-09:27 - (Son Güncelleme: 26.02.2021-09:27) Tarihin Kara Lekesi Hocalı Katliamı'nın Üzerinden 29 Sene Geçti

Dünya tarihinde günümüze kadar birçok savaşlara tanıklık etti. Ancak Hocalı Katliamı, savaşlar esnasında uyulması gereken uluslararası hukukun ilkeleri ile uyuşmayan, insanî değerleri hiçe sayan tavır ve icraatların 20’nci yüzyıldaki nadir örneklerinden biridir.

Ermenistan silahlı birlikleri tarafından bir gecede canice çocuk, kadın, yaşlı demeden insanlar katledildi.

1992’nin 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan, tarihin değişeceği, karanlık sayfalarına yeni bir soykırımın ekleneceği o soğuk şubat gecesi, Ermenistan silahlı birlikleri, Sovyetler Birliği’nin Hankendi’de konuşlanmış dönemin 366. Motorize Piyade Alayı’nın desteği ile Hocalı’yı kuşattı.

Kente giriş çıkışlar kapatıldı. Şehir dört bir taraftan tankların ateşine maruz kaldı. Savunmasız kalan kente giren Ermenistan’a bağlı askeri birlikler, asker ya da sivil ayırt etmeden insanları kurşuna dizdi

ERMENİ ASKERLERİ, KADIN-ÇOCUK-YAŞLI DEMEDEN KATLETTİ

Aileleri ile beraber ormanlardan geçip buzlu nehirlere girmek zorunda kalan Hocalı sakinlerinin çoğu, komşu Ağdam iline varmak üzereyken Ermeni askerleri tarafından çember içine alınarak topluca öldürüldü ve bir kısmı rehin alındı. Rehin alınanların büyük bir kısmının da akıbeti bugün dahi bilinmiyor.

Ermeni askerler rehin aldıkları sivillerin kulaklarını ve burunlarını kesmiş, gözlerini çıkarmış, çocukları annelerinin gözlerinin önünde öldürmüş, kadınları ve yaşlıları zırhlı araçların arkasına bağlayıp sürüklemiş, hamile kadınları süngülemiştir.

Bu insanlık tarihi utancı haftalarca sürmüştür. Rehin alınan bin 275 insan günlerce işkence görmüş, kimisi dayanamayıp hayatını kaybetmiş ya da intihar etmişti.

HALA 150 KİŞİ KAYIP

Katliamda 613 Azerbaycanlı vefat etti. Bunlardan 63’ü çocuk, 106’sı kadın, 70’i yaşlı olmak üzere sekiz aile tamamen yok oldu. 25 çocuk her 2 ebeveynini 130 çocuk ise ebeveynlerinden birini kaybetti.

Bin kadar vatandaş da ağır şekilde yaralandı. Bugün 150 vatandaş hâlâ kayıp ve kendilerinden haber dahi alınamıyor.

DÜNYA KATLİAMI GÖRMEZDEN GELEMEDİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yaşanan bu katliamı Dağlık Karabağ savaşında yapılan en büyük katliam olarak niteledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ilgili kararında Hocalı’da yaşananlar, savaş suçları veya insanlık aleyhine suçlarla eşdeğer eylemler olarak kabul edildi. Azerbaycan Parlamentosu 1994 senesinde, Hocalı’da yaşananların ''soykırım'' olduğunu ilan etti. Dünyanın 17 ülkesi ve Amerika'nın 20’den fazla eyaleti Hocalı katliamını kınayarak, kabul ettiler.





DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal