1 Temmuz da yürürlüğe girecek binaların yıkım hakkında yönetmenlikleri üzerine 13 Ekim 2021 tarihli ve 31627 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan binaların kontrollü ve güvenli şeklinde yıkılması, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde düzenlemelerin yapılacağı bildirildi. Bunun üzerine vatandaşlar yıkım yapılacak binalar için araştırmalara başladı. Yeni alınan kararlar ve düzenlemeler doğrultusunda ''Yıkım planı'' hakkında tüm detaylar haberimizde yer almaktadır
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik, 1 Temmuz’da yürürlüğe girerken yapılan açıklamada ise yaşanan doğal afetler sonrası acil yıkımlar, İmar Kanunu kapsamında idarelerce yapılan yıkımlar ve tescilli yıkımlarından dışında olmak üzere ruhsatına göre yapılacak olan yıkımlar için müteahhitler tarafından belgelerin zorunlu hale getirildiği açıklandı.
- Yıkıma başlamadan önce yıkım ruhsatının temin edilmesi gerekir.
- Yıkım ruhsatı İçişleri Bakanlığı Mekânsal Adres Kayıt Sistemi üzerinden gerçekleşir.
- İnşaat mühendisi müellif koordinasyonunda yıkım öncesinde, anında ve sonrasına ilişkin hazırlıklar yapılır.
- Yıkım esnasında yaşanabilecek durumlara ilişkin olarak yıkım tekniği belirlenir.
- Yıkımların başlamasından önce müteahhitler tarafından güvenlik ve çevre koruma tedbirleri alınmak zorundadır.
- Kontrollü olarak yapılan yıkımlarda ise 7 gün öncesinde bilgilendirme yapılarak duyurular, kolluk kuvvetleri ve acil yardım ekipleri olay yerinde bulunması gerekir.
- Yıkım esnasında görülen geri dönüşüme katkısı olacak malzemelerin ayrılması gerekir.
- Yıkım ruhsatının alınmasının ardından 90 gün içinde işlemlerin tamamlanması gerekir.