Taliban'da İpler Geriliyor

20 yılın ardından Afganistan hükümetinde yönetimi ele geçiren Taliban'da kriz yaşanıyor. Taliban'da üst düzey yetkililer arasında tartışma çıktığı ve grupların kavga içinde olduğu iddiaları ortaya atıldı.

16.09.2021-09:19 - (Son Güncelleme: 16.09.2021-10:45) Taliban'da İpler Geriliyor

Dünya son zamanlarda Afganistan'dan gelecek olan haberlere kitlenmiş durumda. ABD'nin Kabil’den ayrılması ile Afganistan’da süren 20 yıllık iktidar sona erdi. 20 yılın ardından iktidarı eline geçiren Taliban denetimi ele geçirmiş durumda. Ülkeden tedirginlik yaratan haberler gelmeye devam ediyor.

TALİBAN KRİZDE

Afganistan'da bulunan 34 vilayetten 33'ü geçtiğimiz günlerde Taliban'ın kontrolü altına girmişti. 15 Ağustos tarihinden bu yana ülkeyi yöneten Taliban geçtiğimiz zamanlarda yeni hükümeti duyurmuştu. Yeni hükümet ile Afganistan'da bakanlıkların nasıl dağıtılacağının Taliban içinde krize yol açtığı ve üst düzey bir kaç ismin çıkan kavgada ağır yaralandığı iddiaları ortaya atılmıştı.

BBC'ye konuşma yapan Taliban'ın yetkilileri tartışmanın Molla Abdülgani Birader ile başkanlık sarayında bulunan bir kabine üyesi arasında çıktığını belirtti.

YETKİLİ İSİMLER ARASINDA TARTIŞMA ÇIKTI

Bir Taliban kaynağı ise grubun kurucularından olan Abdülgani Birader ile Hakkani milis grubu içinde yetkili kişilerden olan mültecilerden sorumlu bakan Halil ür-Rahman Hakkani arasında bir tartışma çıktığını ve destekçilerinin arasında da bir kavga olduğunu söyledi.

TALİBAN İDDİALARI REDDETTİ

BBC'ye konuşma gerçekleştiren kaynaklar,  kavganın çıkmasına sebep olarak yeni Başbakan Yardımcısı Birader'in geçici kurulan hükümetin yapısından duyduğu rahatsızlığı gösterdi. Taliban ise bu iddiaları doğrulamayarak reddetti.

TALİBAN DÜZENLİ ORDU KURUYOR

Diğer yandan Taliban'ın Genelkurmay Başkanı Kari Fasihuddin, başkent olan Kabil’de düzenlenen bir konferanstaki konuşmasında ülkedeki askeri sisteme ilişkin Taliban yönetiminin planlarını bildirerek düzenli ordu kurmaya yönelik planları olduklarını aktardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal