Taliban, Afganistan’ın Yüzde 80’ini Ele Geçirdi

Afganistan halkı tarafından ''Kuvayı Milliye'' olarak kabul olmuş olan Taliban’ın silahlı birimleri, hükümet ordusunu her gün farklı cephelerde yeniyor.

08.06.2021-13:43 - (Son Güncelleme: 08.06.2021-15:20) Taliban, Afganistan’ın Yüzde 80’ini Ele Geçirdi

Afganistan halkı tarafından ''Kuvayı Milliye'' olarak kabul gören Taliban’ın silahlı birimleri, hükümet ordusunu her gün bir cephede yeniyor. Son alınan bilgilere göre Taliban, 25 civarında ilçenin daha kontrolünü ele geçirdi.

ABD ile 2020 yılında Katar’ın başkenti Doha’da saldırmazlık anlaşması imzalayan Taliban, karşı tarafın taahhütlerine uymaması üzerine yeniden karşı operasyonlar yapmaya başladı. Türk askerleri hariç, ISAF bünyesinde bulunan bütün yabancı askerlere yönelik operasyonlar düzenleyen Taliban, zafer üstüne zaferler elde ediyor.

Özellikle Kanada, Avusturalya ve ABD’li askeri birliklere yönelik operasyonlarına ağırlık veren Taliban silahlı kuvvetleri, işgalcileri adım adım Afganistan topraklarından temizliyor. 

Taliban, son bir aylık süre içerisinde Afganistan'da 20'yi aşkın ilçe merkezini kontrol altına aldı. ABD, Doha’da imzaladığı anlaşmaya göre Mayıs 2021 tarihinde Afganistan’ı terk edecek ve rehin aldığı Talibanları serbest bırakacaktı. Ancak Mayıs ayının son gününe kadar bekleyen Taliban yönetimi, ABD’nin taahhütlerine sahip çıkmaması üzerine karşı operasyonlar başlatarak, son 10 günde 25 ilçeyi tamamen işgalden kurtararak yönetimini devraldı. 

Taliban’ın karşı operasyonlar yapması üzerine ABD hükümeti acil bir açıklama yaparak Eylül 2021’de işgalden vazgeçeceklerini belirttiler.

ABD’nin bu açıklamasına karşılık aynı gün resmi açıklamada bulunan Taliban yönetimi ise ABD’nin sözlerini tutmaması ile birlikte savaşın şiddetini arttıracaklarını ve şehir merkezlerinin kontrolünü Taliban ise bu kararın ardından savaşın şiddetini artıracağını, il ve ilçe merkezlerini tekrar hedef almaya başlayacağını bildirmişti.

İşte Taliban’ın rejim ve ABD işgali altından kurtardığı il ve ilçe merkezleri: Nuristan/Mandul ve Du Ab ilçeleri, Herat /Farsi ilçesi, Logar/Çarh ilçesi, Faryab/Almar, Kaysar ve Devletabad ilçeleri, Lagman/Devletşah  Bağlan/Burka ilçesi ve Bağlan-i Cedid ilçesi, Badgis /Murgab ve Kadis ilçeleri, Gazni/Du Yek, Ab Bend ve Cegatu ilçeleri, Zabul/Şinkay ilçesi, Daykundi/Gizab ilçesi, Kandahar/Argistan ilçesi, Hilmend/Vaşir ilçesi, Vardak/Nirh ve Calriz ilçeleri, Gor/Şehrek ilçe merkezi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal