Takı nedir, ne işe yarar? Takı malzemeleri ve çeşitleri

Takı, kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de oldukça yaygın kullanılan aksesuarlardır. Peki takı nedir? Takılar hangi malzemelerden yapılır? Takı çeşitleri nelerdir? gibi merak edilen soruların cevaplarını araştırdık ve haberimizde yer verdik. İşte takı detayları..

25.06.2022-01:15 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-01:15) Takı nedir, ne işe yarar? Takı malzemeleri ve çeşitleri

Takı; broş, yüzük, kolye, küpe, bilezik gibi kişisel süslenme amaçlı kullanılmakta olan dekoratif öğelere verilen bir isimdir. Takılar vücuda ya da giysilere tutturulabilmektedir. Yüzyıllar boyunca metal, değerli taşlarla kombine edilen mücevherat malzemesi olmuştur fakat kabuk veya diğer bitki kısımları da kullanılarak takı yapılmaktadır. Bilinen tarihin en eski takısı olduğu düşünülen arkeolojik eser Nassarius kabuklarından üretilmiştir. Takıların temel formları ise kültürden kültüre farklılık göstermekte ancak kullanım süresi de uzun olmaktadır. Tarihte tasarım ile stil açısından en yaygın olan etki ise Asya 2dan gelmektedir. Takılar geniş bir malzeme aralığından üretilmektedir. Takı yaparken genel olarak taşlar, kehribar ile mercan, değerli metaller, boncuk benzeri olan malzemeler ile kabuklar kullanılır. Çoğu kültürde de takılarda kullanılan malzemelerin özellikleri, desenleri ile sembolleri de bir statü sembolü olarak kabul edilmektedir.

Takı nedir, ne işe yarar

Takı nedir, ne işe yaramaktadır?

İnsanlar takıları farklı amaçlarda kullanabilirler.

- Fonksiyonel amaçlı olarak broşlardaki gibi bir kıyafeti veya tokadaki gibi saç düzeltmek amaçlı veya saat öğrenmek amaçlı ( kol saati )

- Alyans gibi sosyal statü amaçlı veya medeni halin belirlenmesi amaçlı

- Etnik, dini veya sosyal eğilimleri göstermek amaçlı

- Tılsım koruması amaçlı ( muska gibi )

- Sanatsal nedenlerden dolayı

- Aşk, şans veya yas gibi kişisel anlama sahip bir sembolü taşımak amaçlı

Takı yapımında kullanılan malzemeler neler

Takı yapımında hangi malzemeler kullanılır ve yöntemleri nedir?

Takı yaparken değerli olan taşlar, madeni para, diğer değerli olan öğeler gibi genel olarak metal olan materyaller kullanılmaktadır. Hemen hemen her türlü metal alaşımları mücevher olarak kullanılabilmektedir. Mesela bronz, Roma döneminde kullanılan bir metaldir. Modern ince takılar ise daha çok altın, beyaz altın, platin, paladyum, titanyum ya da gümüş gibi metallerden imal edilmektedir.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal