Tahttan İndirilen Padişahlar

Tamı tamına 623 yıllık bir ömre sahip olan Osmanlı İmparatorluğu çeşitli taht mücadelelerine tanıklık etmiştir. Toplamda 36 padişah tarafından yönetilen imparatorluk, taht kavgaları ile bir hayli sarsılmıştır.

25.07.2020-12:22 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-13:54) Tahttan İndirilen Padişahlar

Tahttan indirilen padişahlar sayıca fazla. Üstelik çoğu:

  • Zalim katliamlara karşı tahta ki yerini kaybetmiştir.
  • Öz evlatları tarafından hain suikastlara kurban gitmiştir.
  • İsyanlara karşı tahtından olanlar da mevcut.

Kısacası tahttan inme durumunun hiçte masumca kalmadığı görülüyor. Tarihte taht mücadelelerine dair son derece şiddetli hikayeler mevcut. Duyanların içini parçalayan bu hikayelere karşı tahtta çok fazla yer edinemeyen padişahları tanımanız mümkün olacaktır.

Tahtta İndirilen İlk Padişahlar

Tahttan indirilen padişahlar hangileri merak edenlere dönemlerine göre sıralamak daha doğru olacak. Mesela 1402 yılında tahtta oturan I. Beyazıt bunlar arasında başı çeker. 4. Padişah olarak bilenen isim, oğlu Mustafa ile tutsak düştüğü için tahttan inmek zorunda kalmıştır.

1512 yılına gelindiğinde II. Beyazıt’a dair taht mücadeleleri sergilenir. Bu sefer oğlu I. Selim tarafından tahttan indirilen II. Beyazıt, acımasız bir şekilde öldürülmüştür. Tahttan indikten sonra zehirlendiği biliniyor. Arkasından gelen ise:

  • 1618 yılında tahta çıkan I. Mustafa olarak ele alınır.
  • Padişah olan I. Mustafa, akıl hastası olduğu için tahtta çok fazla yer edinememiştir.

Hatta 1622 yılında yeniden tahta çıkarılmasına karar verilmiştir. Ancak aynı sağlık sorunlarının tekrar etmesinden dolayı tahtta kalmasına izin verilmemiştir.

Acımasızca Tahttan İndirilen Padişahlar

Tahttan indirilen padişahlar denilince ilk akla gelen II. Osman oluyor. Kösem Sultan’ın oğlu olan II. Osman, askeri düzene bir hayli müdahale etmiştir. Bunun üzerine isyan çıkmış ve linç edilmiştir.

Sokak ortasında binlerce kişinin hakaretine maruz kalan II. Osman, vahşi bir şekilde öldürülmüştür. Ordunun darbesine maruz kalmış ve tahttan indirilmiştir. II. Osman’ı takiben:

  • Yine I. İbrahim’in de askeri darbe neticesinde tahtından olduğu bilinir.
  • Padişah olan I. İbrahim, boğularak vefat etmiştir.

Kapıkulu tarafından tahtından olan bir diğer padişah ise IV. Mehmet olarak bilinir. Görüldüğü üzere bir dönem askerin ve ordunun isyanlarına karşı ciddi sorunlar boy göstermiştir.

Tahtından Olan Diğer Padişahlar Hangileri?

Askeri darbe neticesinde tahtından olan bir diğer padişahın ise II. Mustafa olduğu bilinir. Takiben III. Ahmet ise şeriat ayaklanmalarına karşı tahtından olmuştur. Bunları takiben:

  • Selim yine ayaklanmalardan nasibini alan padişahlar arasında.
  • Mustafa ise askeri darbe üzerine tahttan inmek zorunda kalmıştır.
  • Abdülaziz ise öğrencilerin ayaklanması üzerine tahttan indirilmiştir.  

33.padişah olan V. Murat, akıl hastalığından dolayı tahtından olan padişahlar listesinde boy gösterir. Takiben II. Abdülhamit ise meclis kararına bağlı olarak tahtından indirilmiştir. Son olarak Mehmet Vahdettin geliyor. Vahdettin 1922 yılında tahta oturmuştur. Ancak bu dönemde Saltanat kalmış ve Meclis kararına bağlı olarak taht mücadelesi sona ermiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal