Tahıl Koridoru’nda Karadeniz tehlikesi: Türkiye tek umut olacak

Rusya Ukrayna savaşı dışında ABD’nin Karadeniz’de yarattığı gerilim Tahıl Koridoru anlaşması belirsizliğini de derinleştirdi. Türkiye’nin büyük uğraşlar sonucu devreye soktuğu anlaşmanın yeniden uygulanması için Ankara dengeli bir politika yürütüyor.

06.08.2023-09:28 - (Son Güncelleme: 06.08.2023-09:28)

Karadeniz’de Rusya Ukrayna ABD üçlüsünün yarattığı gerilim dünya tarafından takip ediliyor. Öte yandan yaşanan gerilim Tahıl Koridoru anlaşması belirsizliğini de derinleştirdi. 

Türkiye anlaşmanın devamı, diğer taraftan Rusya'yı kışkırtacak adımlardan kaçınılması için diplomasi yürütülüyor.

Türkiye yeniden devreye girecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde de tahıl koridoru konusu önemli bir gündem başlığı oldu. Rusya, anlaşmanın kendisiyle ilgili kısmının da uygulanmaya başlamasıyla anlaşmaya dönecekleri yönünde mesajlar veriyor. 

Sabah'ta yer alan habere göre Ankara da tahıl koridorunun Türkiye-BM-Ukrayna ve Rusya olarak 4'lü şekilde devamı için diplomatik çabalarını sürdürüyor.

Tahıl Koridoru

Anlaşma devam etmeli

Ukrayna tahılının Baltık ülkelerindeki limanlardan dünyaya sevki, tahılın Ukrayna'dan Baltık ülkelerindeki limanlara taşınarak açık denizlere ulaştırılması ve Tuna Nehri rotası gibi güzergâhlar gündeme geldi. Bu rotaların güvenliğinin de NATO ülkelerince sağlanması önerildi. Ankara, alternatif güzergâhların oluşturulması önerilerine sıcak bakmıyor. Gerilimi Karadeniz geneline yayacak planlar istenmezken; NATO'nun Karadeniz'de daha görünür olmasının Moskova'yı kışkırtabileceği üzerinde duruluyor. Halihazırda işleyen tahıl koridorunun mevcut rotasıyla sürmesi için diplomatik girişimler gerçekleştiriyor. Rusya tarafı finansal ve lojistik konulardaki aksaklıkların giderilmesini talep ediyor.

Rusya süreçlere dahil edilmeli

İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi operasyonel tutulurken, Türkiye tahıl koridorunun 4'lü şekilde işlemesi gerektiğini düşünüyor. Çözüm için Rusya'nın da süreçlere dahil edilmesi gerektiğini savunan Türkiye, Karadeniz'de yeni bir krizi tetikleyecek adımların atılmasına karşı duruyor. Putin'in bu ay içinde Türkiye'yi ziyaret etmesi ve Başkan Erdoğan ile görüşmesinde tahıl koridoru konusunun gündemde olması bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal