Suudi Arabistan'ın Planları Gün Yüzüne Çıktı, Ortalık Karıştı!

Amerikan The New York Times gazetesi, İran karşıtı bazı iş adamlarının 2 yıl önce İran ekonomisini çökertmek için yaptıkları plan kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Suudi Arabistanlı yetkililerle görüştüğünü gün yüzüne çıkardı.

12.11.2018-10:18 - (Son Güncelleme: 12.11.2018-10:14) Suudi Arabistan'ın Planları Gün Yüzüne Çıktı, Ortalık Karıştı!

Amerikan The New York Times gazetesi, İran karşıtı bazı iş adamlarının 2 yıl önce İran ekonomisini çökertmek için yaptıkları plan kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Suudi Arabistanlı yetkililerle görüştüğünü gün yüzüne çıkardı. Haberde, Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından görevinden alınan Suudi Arabistan istihbarat yetkilisi Ahmed el Asiri'nin, İran'a yönelik plan kapsamında yapılan bir toplantıda İranlı isimlere yönelik suikast planlarını dile getirdiği iddia edildi. İran karşıtı bazı iş adamlarının yaklaşık 2 yıl önce İran ekonomisini çökertmek için düzenledikleri plan kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD ve Suudi Arabistanlı yetkililerle görüştüğü, Muhammed bin Selman'a yakın bazı isimlerin ise bu dönemde İranlı isimlere karşı suikast planlarını konuştuğu ileri sürüldü. Amerikan The New York Times (NYT) gazetesi, son dönemde gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sebebiyle eleştiri oklarının hedefi olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve yakınındaki isimlerin uzun süredir düşmanlarına karşı suikast planlarının olduğunu ileri sürdü.

NYT'nin haberine göre, Lübnan asıllı Amerikan iş adamı ve Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın danışmanı George Nader'in girişimiyle düzenlenen bir planda İran'ın ekonomisine sabotaj amaçlanıyordu. İddialara göre Nader, bu planı hem Prens Muhammed ile görüşmüş hem de Beyaz Saray’a sunmuştu.

 

KAPALI KAPILAR ARDINDA GÖRÜŞMELER YAPILDI

Zamel ve Nader'in 2016 yılı başına dayanan planı çerçevesinde, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün gizli küresel mal varlıklarını ortaya çıkarma, İran'da huzursuzluk çıkaracak sahte sosyal medya hesapları açma, İran'daki muhalif gruplara finansman desteği verme, üst düzey İranlı yetkililere hakkındaki suçlamaları kamuoyuna açma durumları söz konusuydu. ABD'de 2016'da güzenlenen başkanlık seçimlerini, Demokrat aday Hillary Clinton'ın kazanacağını düşünen Zamel ve Nader, planlarını Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan yetkililerine iletti.

 

TRUMP TOPLANTILARINDA ASİRİ DE VARMIŞ

Fakat seçimlerin Trump zaferiyle sonuçlanmasının ardından Nader ve Zamel New York'a giderek Trump’ın yetkililerine ve Suudi generallere planlarından söz etti. New York'taki bir otelde yapılan bir toplantıda, Kaşıkçı cinayetinin ortaya çıkmasının sonrasında görevinden alınan Suudi Arabistan İstihbarat yetkilisi Ahmed el Asiri de bulunuyordu. Suudiler bu kampanyaya para yatırmadan önce Trump yönetiminin onay vermesini talep etti. Trump'ın 2017 Ocak ayında resmi olarak göreve başlamasından sonra Nader sık sık Beyaz Saray yetkilileri ile görüştü.

 

ASİRİ SUİKAST PLANINI MASAYA KOYMUŞ

Plan dahilinde Mart 2017'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir toplantı yapıldı. Burada içlerinde Asiri'nin de olduğu üst düzey Suudi yetkililer, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Suudi Arabistan'ın düşmanı olarak görülen başka bir kişinin daha öldürülmesi planlarını ortaya koydu.

Kaşıkçı davasını yakından takip eden Suudi bir yetkili, NYT'a yaptığı açıklamada, Asiri'nin suikast planlarının Suudi Arabistan'ın resmi politikalarını yansıtmadığını öne sürdü. Ancak NYT'nin elde ettiği elektronik postalarda Nader'in Asiri ile görüştüğü zamanlarda, Muhammed bin Selman ile de görüştüğü ortaya çıktı. Ayrıca Asiri'nin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a olan yakınlığının da uzun süredir bilindiği vurgulandı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal