Sütyen Kanser Yapar mı?

Dünyada her yıl yaklaşık olarak 2 milyon, Türkiye’de de 20-25 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Ancak uzmanlar, toplumda meme kanseri hakkında çok fazla yanlış bilgi dolaştığını belirterek, bilinçlenmenin önemine işaret ediyor.

28.09.2020-15:09 - (Son Güncelleme: 28.09.2020-15:06) Sütyen Kanser Yapar mı?

Her yıl dünyada yaklaşık 2 milyon, Türkiye’de ise 20-25 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Ülkemizde yaşamı boyunca her 22-23 kadından birinde meme kanseri görülüyor ve 6 meme kanseri hastasından birinin 40 yaşın altında olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra her 100 meme kanseri hastasının birinin erkek olduğu biliniyor. Tüm bu veriler, meme kanserinin dünyada ve ülkemizde hızla yayıldığını gözler önüne seriyor. Bu durum karşısında meme kanseri konusunda farkındalığın artması her gün daha fazla önem kazanıyor. Meme Sağlığı Merkezi'nden Prof. Dr. Fatih Aydoğan, toplumda meme kanseri hakkında çok fazla yanlış bilgi dolaştığını belirterek, bilinçlenmenin önemine işaret ediyor.

'AİLESİNDE MEME KANSERİ ÖYKÜSÜ OLMAYAN KİŞİDE MEME KANSERİ GÖRÜLMEZ'

YANLIŞ! Pek çok kişi meme kanserinin ailesel geçişli olduğunu düşünür. Fakat meme kanseri tanısı konan hastaların önemli bir kısmının aile öyküsü bulunmaz. Ailevi veya genetik geçişli meme kanserleri, tüm meme kanserlerinin sadece yüzde 15-20’sini oluşturmaktadır.

'MEMEDEKİ KİTLEDE AĞRI VARSA KESİNLİKLE KANSER DEĞİLDİR'

YANLIŞ! Meme kanserinde en sık rastlanan bulgu, ağrısız kitledir. Fakat hastaların yüzde 10-20’sinde kitleye ağrı eşlik eder. Kişinin ağrısının olup olmaması kitlenin öneminin belirlenmesi noktasında bir ölçüt değildir. Kitle varlığı durumunda klinik muayene ve görüntüleme tetkiklerinin sonuçlarına göre karar verilmesi gerekir.

'MEMEDE KİTLE YOKSA KANSER YOKTUR'

YANLIŞ! Meme kanserinde kitlenin yanı sıra başka bulgular da görülebilir. Meme derisinde veya ucunda içeri çökme, meme derisinin kalınlaşması, meme başı akıntısı, koltuk altında kitle olması meme kanserinin diğer bulguları arasında yer alır. Taramada görülen meme kanserleri kitle haline gelmeden saptanabilir.

'GENÇ YAŞTA MAMOGRAFİ ÇEKİLMEZ'

YANLIŞ! Meme kanseri konusunda herhangi bir belirti göstermeyen sağlıklı bir kadında tarama amacıyla mamografi çekimine 40 yaşından sonra başlayabilir. Fakat kitle ya da benzeri bulguların görülmesinde veya meme kanseri şüphesinde daha erken yaşta mamografi çekimi yapılabilir. Bu konudaki bilimsel kılavuzlar, ailesinde meme kanseri öyküsü olan kişinin ilk mamografi tarama zamanının meme kanseri olan bireyin tanı yaşından 10 yıl önce olmasını önerir.

'MEME KANSERİ GENÇLERDE GÖRÜLMEZ'

YANLIŞ! Meme kanseri riski yaşın ilerlemesiyle birlikte artmasına rağmen erken yaşta da görülebilmektedir. Türkiye’de meme kanseri ortalama yaşı ABD’ye göre 11 yıl daha erkendir. Ülkemizde meme kanseri tanısı konan her 6 kadından biri 20’li ve 30’lu yaşlardadır.

'MEME KANSERLİ HASTALARDA İKİ MEME ALINIRSA HASTALIK TEKRAR ETMEZ VE EK TEDAVİYE İHTİYAÇ OLMAZ'

YANLIŞ! Genetik geçişli meme kanserlerinde ve yoğun aile öyküsünde, diğer memeye de risk azaltıcı cerrahi işlem yapılabilir. Fakat iki memenin de alınması, meme kanserinin tekrar etme riskini sıfıra indirmez. Sistemik bir hastalık olan meme kanseri, cerrahiye ek olarak ilaç veya ışın tedavisi tamamlayıcı olarak gerek olabilir.

'MEME KANSERİ TEDAVİSİ GÖREN KADINLAR BİR DAHA ÇOCUK SAHİBİ OLAMAZ'

YANLIŞ! Meme kanseri tedavisi gerçekleştirilen uygun hastalarda hekim onayı ile gebe kalmaya izin verilmekte. Kemoterapi başlanmadan önce de tüp bebek teknikleriyle yumurta veya embriyo dondurma işlemleri gebe kalma şansını artırmak için kullanılıyor.

'SIKI VE BALENLİ SÜTYENLER MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIR'

YANLIŞ! Toplumda, sütyen kullanımının meme kanserine yol açabileceği konusunda bilgiler yayılmakta. Sütyende bulunan balenlerin meme dokusuna baskı yapması ile lenf akımını engellediği teorisi öne sürülse de, meme kanseri ve sütyen kullanımıyla ilgili herhangi bilimsel bir kanıt bulunmamakta.

'KİTLELERE BİYOPSİ YAPILMASI MEME KANSERİNİN YAYILMASINA SEBEP OLUR'

YANLIŞ! Memede şüpheli kitlenin tanısı için iğne biyopsileri kullanılıyor. Biyopsilerin kanser yayılımına neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmuyor. İğne biyopsisi sonucunda iyi huylu çıkan kitlelerde ameliyata gerek görülmez, meme kanseri tanısı alan hastalarda biyopsi ile tümörün alt tipi belirlenerek tedavi planı hazırlanır. Bu yüzden biyopsi meme kanseri tedavisinde oldukça önemli bir uygulamadır.

'ERKEKLERİN MEMESİ OLMADIĞI İÇİN KANSER GÖRÜLMEZ'

YANLIŞ! Erkeklerde meme dokusu kadınlara oranla çok daha az olsa da erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Her 100 meme kanseri hastasından biri erkektir. Erken tanı ve tedavi planlamasıyla ilgili olarak erkeklerde de meme kanseri kısa sürede kontrol altına alınabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal