Doğada avcı kedigillerin avlarına odaklanabilmek için Allah vergisi sürmeli gözleri vardır; bundan esinlenen yerli toplumlar hem güneşten korunmak hem de daha iyi görmek için gözlerine sürme çekmiştir. Sonrasında bir güzellik öğesi haline gelen sürme yerli topluluklardan günümüze kadar gelmiş bir uygulamadır.
SÜRME’NİN TARİHÇESİ
Sürme odun kömürüne benzeyen “Stibnite” denilen bir maddenin öğütülerek elde edilmiş tozlarının, sandal ağacı, Monasha bitkisinin suyu, Manjal karsilanganni, hint yağı, ghee ile karıştılmasından elde edilen tamamen doğal bir üründür. Sürme’nin bilinen ilk kullanımları milattan önce 3000’li yıllara kadar uzanmaktadır; Mısır kraliçeleri gözü korumak amacıyla gözlerine sürme çekerlerdi. Sürme Afrika’daki yerli kabilelerde hem erkekler hem de kadınlar tarafından her gün kullanılmaktaydı.
MODERN ZAMANLARDA SÜRME
Günümüzde sürme daha çok Ortadoğu, Afrika, Güney Asya’da geleneksel olarak kadınlar tarafından kullanılmaya devam edilmektedir. Sürme kullanımı sadece kadınlarla sınırlı olmayıp yenidoğanların gözlerine koruma amacıyla sürüldüğü gibi, belli bölgelerde erkekler tarafından da kullanılmaya devam edilmektedir.
GÖZ KALEMİ VE SÜRME İÇERİKLİ GÖZ KALEMLERİ
Eskiden hem sağlık hem de güzellik amacıyla kullanılan, erişimi zor ve maliyeti yüksek olan sürmeye alternatif olarak, sadece güzellik amacıyla kullanılabilecek kimyasal içeriğe sahip göz kalemleri üretilmeye başlanmıştır. Bununla beraber piyasada içinde sürme malzemeleri olduğu belirtilen göz kalemleri üretilmeye başlanmıştır. Saf sürme bulmak ise nerdeyse imkânsız durumdadır.
Sürme ile göz kalemi arasındaki fark içerik ve kullanım amaçları açısından değerlendirilerek ortaya çıkarılabilir.
Sürme ile göz kalemi arasındaki fark maddeler halinde aşağıdaki gibidir: