Suriyeli mülteciler nasıl yollanacak? Suriyelilerin 8 aşamalı eve dönüş uygulaması başlıyor

Ülkemizde yaşamını sürdüren birçok Suriyeli vatandaş için eve dönüş projesi için düğmeye basıldı. Açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Suriyeli mülteciler için başlatılacak olan 8 aşamalı plan hakkında açıklamalar yapıldı. İlk önce güvenliğin sağlandığı5 bölgede 13 mahalli meclisin yer aldığı bölgede yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek. İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı eve dönüş projesi hakkındaki detaylar…

05.05.2022-18:50 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-18:50) Suriyeli mülteciler nasıl yollanacak? Suriyelilerin 8 aşamalı eve dönüş uygulaması başlıyor

Dünyada pek çok ülkede savaş olurken bazı ülkelerden Türkiye’ye gelen mültecilere de kucak açmaktayız. Ülkemizde bulunan göçmenler için en iyi şartlar sunulurken şimdilerde ülkelerine dönebilmeleri için bir proje başlatıldı. Suriye’de çıkan savaş nedeniyle bir süredir ülkemizde yaşamlarını devam ettiren Suriyeli mülteciler artık kendi ülkelerine dönebilecekler. İdlib’te inşa edilmiş olan evlerin anahtar teslim töreninde açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, mültecilerin ülkelerine dönebilmeleri için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Eve dönüş kapsamında gerçekleştirilen projenin ilk aşamasında Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu illere öncelik tanınacak. İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı eve dönüş projesi hakkındaki detaylar…

Suriyeli mültecilerin dönüş projesi başlatıldı

Yardımseverlik Türk kanına işlerken, dünyanın her yanına yardımlarımızı da ulaştırıyoruz. 11 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle ülkemizde yaşamlarını sürdüren Suriyeli vatandaşlar artık evlerine dönecekler. Savaşın olmadığı güvenli bölgelere yerleştirilmesi için başlatılan proje için düğmeye basıldı.

Suriyeliler ülkelerine dönüyor

Briket ev projesi kapsamında 67 bin Suriyeli yerleştirildi

Savaş nedeniyle evlerini kaybeden Suriyeli vatandaşlar için güvenli bölgelerde briket evler inşa edildi. Başlardan 50 bin briket ev inşa edilmesi planlanan proje daha sonra genişletilerek 100 bin eve yükseltildi. Şimdiye kadar yapılan briket evlere ise 67 bin civarında Suriyeli vatandaş yerleştirildi.

1 milyon Suriyeli ülkesine dönüyor

Türkiye’de ikametgah eden Suriyeliler için eve dönüş için projeler başlatıldı. Bu kapsamda ilk olarak yaşamlarını sürdürebilecekleri evler inşa edilirken yeni proje ile kentlerde bulunan yoğunluğa göre 1 milyon Suriyeli ülkesine dönecek.

1 Milyon Suriyeli Evlerine Dönüyor

Suriyelilerin eve dönüş projesinde neler yer alıyor?

Güvenliği sağlanan Azez, Cerablus, ElBab, TelAbyad ve Resulayn başta olmak üzere daha önce 13 mahalli meclisin bulunduğu bölgelere yeni yaşam alanları oluşturulacak. Eve dönebilmeleri için belirlenen projede 8 aşama yer almaktadır. 1 Milyon Suriyeli mülteci için belirlenen projede yer alan aşamalar şu şekildedir:

1- Gönüllü geri dönüş Ankara İstanbul, Konya Adana Gaziantep gibi büyükşehirlerdeki nüfusu yoğun bölgelerden başlatılacak.

2- Gönüllü dönüşler, askeri ve siyasi açıdan istikrar ve güvenliğinin sağlandığı bölgelerde gerçekleştirilecek. Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Resulayn başta olmak üzere 13 ayrı bölgede yerel meclislere projeye katkı sunulacak.

3- AFAD koordinesinde Kızılay, İHH gibi 12 STK'ların briket ev sosyal donatılar için yeni alanlar açılacak.

4- Günlük yaşamın sürdürülebilmesi için tarımdan küçük sanayi sitesi, dükkân, çarşı gibi ticaret alanları kurulacak, .yeni istihdam imkanları sağlanacak.

5- Okul, hastane, cami başta olmak üzere alt ve üstyapı inşa edilecek.

6- Suriyelilerin meslek sahibi olabilmesi için meslek edindirme kursları ve mikro krediler, üretim yapan atölyeler kurulacak.

7- Rehabilitasyon, psikolojik destek, eğitim faaliyetlerine ağırlık verilecek.

8- BM Mülteciler Yüksek Komiserliği dahil ulusal ve uluslararası fonlardan destek istenecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal