Sümerolog nedir, ne iş yapar? Sümerolog iş tanımı ve Sümeroloji hakkında bilgiler

YKS sınavı tamamlanırken adaylar hangi bölümleri tercih edebileceklerini araştırmaya başladı. Kendi yeteneklerine göre bölüm seçmek isteyen adaylar bir yandan da bölüm araştırması yapmaktadır. Adaylar araştırmaları sonucunda karşılarına çıkan Sümeroloji bölümü hakkında bilgi almak istiyorlar. Peki, Sümeroloji bölümü nedir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

21.06.2022-11:47 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-11:47) Sümerolog nedir, ne iş yapar? Sümerolog iş tanımı ve Sümeroloji hakkında bilgiler

2022 yılı YKS maratonu tamamlanırken adaylar kendilerine göre en uygun olacak bölümü seçmek için araştırmalarını hızlandırdı. YKS sınav sonucu 20 Temmuz'da açıklanacağı duyuruldu. Ardından başlayacak tercih sürecinde üniversitelerde gitmek istedikleri bölüme göre tercih yapacak olan adaylar Sümeroloji bölümü hakkında bilgi almak istiyorlar. Bu yazımızda Sümeroloji bölümü hakkında merak edilenleri açıkladık.

Sümeroloji bölümü nedir?

Sınav süreci tamamlanırken adaylarda üniversite heyecanıyla yeni bölüm arayışı içerisine girdi.Merak edilen bölümlerden biri de Sümeroloji bölümü oldu. Bölümü okuyan adayların ne yapacağı, mezun olduktan sonra nerelerde çalışabileceği gibi pek çok soru merak ediliyor.

Sümeroloji, yıllar öncesine ait çivi yazısı kullanan toplumlar, kavimler kültür, tarih, dil ve daha birçok konu üzerine araştırmalar yürüten bir bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sümeroloji, çivi yazısı kullanmış toplumların, geçmiş yaşantıları hakkında bilgi edinmek ve yeni bilgileri ortaya çıkaran bir bölümdür. Bu bölümde insanlığın geçmiş yaşantıları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için araştırmalar yapılır.

Sümeroloji Nedir

Sümeroloji bölümünde hangi dersler yer var?

Bu bölümü okumak isteyen öğrencilerin müfredatında yer alan dersler şu şekildedir:

  • Akad Dili ve Grameri
  • Akadca Kolay Metinler
  • Anadolu’da İlk Yerleşimler ve Şehir Devletleri
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  • Bilgisayar Teknolojileri
  • Çivi Yazısı ve Tarihsel Gelişimi
  • Eski Anadolu Kültür Tarihi
  • Eski Asur Çağı Metinleri
  • Eski Babil Çağı Mektupları
  • Eski Mezopotamya Kültür Tarihi
  • Hammurabi Kanunu
  • İngilizce
  • Sümerce Kolay Metinler
  • Türk Dili

Sümerolog kimlere denir?

Sümerlilerin tarihi ve kültürü üzerinde araştırmalar yapan ve alanında uzman olan kişilere Sümerolog denir. Sümerolog olmak isteyen kişilerin disiplin sahibi olması aynı zamanda sorumluluklarını yerine getirmesi ve soğukkanlı olması gerekir. Bununla birlikte kişilerin tarihe karşı meraklı olması da oldukça önemlidir.

Sümeroloji bölümünden mezun olanlar ne iş yapar?

Bu bölümden mezun olan kişiler hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde çalışabilirler. Sümeroloji bölümünden mezun olan kişilerin çalışabilecekleri alanlar şu şekildedir:

1- Araştırma Merkezleri

 2- Arşivler

 3- Kültür ve Turizm Bakanlığı

 4- Kütüphaneler

 5- Müzeler

 6- Üniversiteler

Sümerolog Ne İş Yapar

Sümerologlar ne iş yapar?

Sümerolog olmuş bir kişinin yapması gereken görevler şu şekildedir:

1- Anadolu’nun yazı ile tanıştığı, Asur Ticaret Kolonileri Çağında kullanılmış olan Eski Asur Çivi yazısı ve dili hakkında orijinal belgeler kullanılarak araştırmalar yapmak.

2- Anadolunun ve Eski Mezopotamya’nın geçmişini aydınlatmak için yeni çalışmalar yapmak.

3- Araştırmalar sonucunda elde edilen verileri ulusal ve uluslararası bilimsel toplantı ve kongrelerde sunmak ya da bilimsel dergi ve elektronik ortamlarda yayınlamak.

4- Yapılan araştırmanın sonuçlarını ilgili kurumlarla paylaşmak.

5- Bilimsel yöntem oluşturmak, geliştirmek, uygulamak.

6- Bilimsel yayınlarda hakem görevi yaparak yurt içinde veya yurt dışında yapılan konferanslarda bilgi vermek.

7- Çivi yazısının icadı, hangi evrelerde ne gibi değişikliklere uğradığı, hangi halklar tarafından kullanıldığı gibi temel konular üzerinde çalışmalar yürütmek.

8-Bu bölümü okuyan öğrencilerin bilgi seviyelerinin ölçülmesinde, ödevlerin verilmesinde, sınav kağıtlarının okunup değerlendirilmesinde yer alır. Sonuçları ise idareye bildirmekle görevlidirler

9-Gerekli durumlarda idari sorumluluk almak.

10- Belirli kurumlar tarafından belirlenen günlerde öğrencileri kabul ederek, onlara bölüm hakkında ve konular hakkında bilgi vermek. Amaç ve doğrultular hakkında bu kişilere yol göstermek.

11- Kamu ve özel sektör için bilimsel danışmanlık yapmak ve alan hakkında bilirkişi görevini üstlenmek.

12- Üzerinde çalışılan konu hakkında gelişmeleri takip etmek ve üzerine düşen görevleri yapmak.

13- Lisansüstü öğrencilerine tez konularını vermek ya da tez konularının seçiminde öğrencilere yardımcı olmak ve çalışmalarını izlemek.

14- M.Ö. 3300-0 yılları arasında Anadolu ve Mezopotamya bölgelerinde yaşayan halk ve kültür ve diller hakkında araştırmalar yapmak.

15- Sümerce ve Akadca çeviriler yapmak.

16- Sümerce dilinin yanında Sami bir dil olan Akadca’nın Babil ve Asur lehçeleri üzerinde çalışmalar gerçekleştirmek.

17- Bir yükseköğretim kurumunda yapılan bilimsel çalışmalarda ve projelerde görev almak.

18- Yükseköğretim kurumlarında eğitim, öğretim ve uygulama çalışmaları yapmak ve yaptırmak, müfredat programlarını geliştirmek, yenilemek ve uygulamak.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal